Webdesign trends 2023

Websites
Door:
Thomas Kleverlaan
leestijd:
4
minuten
16 augustus 2023
Verzameling van trends in 2023 met de tekst webdesign trends 2023.

Webdesign evolueert voortdurend. Elk jaar komen er nieuwe trends bij, terwijl oude trends naar de achtergrond verdwijnen. 2023 is geen uitzondering. Er zijn een paar opvallende trends in webdesign die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Deze trends hebben invloed op hoe websites worden ervaren, hoe ze eruit zien en hoe ze functioneren. Voor bedrijven die voorop willen lopen in de digitale ruimte, is het aanpassen van deze trends cruciaal. Hieronder duiken we in de belangrijkste webdesign trends van 2023 en waarom bedrijven hun website hierop zouden moeten aanpassen.

Lees hier de nieuwe webdesign trends van 2024

Minimalistisch design

Minder is in 2023 meer. Websites gaan steeds meer richting een strak, minimalistisch design. Dit biedt bezoekers een heldere en onverdeelde focus op de inhoud en zorgt voor een snellere laadtijd. Denk aan simpele kleurschema's, veel witruimte en een duidelijke navigatie. Een voorbeeld hiervan is te zien bij het portfolio van Thabdesign.

Minimalistisch design is waar veel bedrijven voor kiezen, daarbij is het wel een lastige stijl om goed door te voeren. Dit is een concept van een home pagina die wij hebben ontworpen.

Geanimeerde interacties

Het gebruik van subtiele animaties wanneer gebruikers met een element op de site interageren, wordt steeds populairder. Dit kan gaan om knoppen die van kleur veranderen, achtergronden die meebewegen of afbeeldingen die verschijnen. De kracht van kleurcombinaties speelt hierbij een grote rol.

Donker modus

De donker modus is niet alleen een trend op mobiele apparaten maar ook op websites. Het is een designkeuze die helpt bij het verminderen van oogvermoeidheid en het verbeteren van de leesbaarheid in omgevingen met weinig licht. Bovendien kunnen goede foto's in duistere modus nog beter tot hun recht komen.

Responsief en mobiel eerst

Dit is 1 van de belangrijkste! Het belang van een responsieve website ontwerp kan niet genoeg worden benadrukt. Met een toenemend aantal gebruikers dat toegang krijgt tot websites via mobiele apparaten, is een design dat zich aanpast aan verschillende schermformaten essentieel. Een groot deel van je bezoekers komt via hun telefoon op je website terecht. 

Een responsive website is een must voor elk bedrijf. Wist je dat zelfs meer dan 50% van het verkeer via hun telefoon op je website terecht komt!

Geïntegreerde ai en chatbots

AI wordt steeds geavanceerder, en het gebruik ervan in webdesign is niet meer weg te denken. Zo zijn er 10 manieren om Chat GPT voor je website te gebruiken, waarmee je de gebruikerservaring kunt verrijken. Uiteraard is Chat GPT niet alleen in te zetten voor Chatbots maar ook voor je SEO strategie. Hiermee kan je snel content ideen verzinnen en opzetjes maken voor nieuwe content. Dit gaat vele malen sneller dan alles zelf te maken. Hierna kan je het precies naar je eigen hand maken. Lees in de deze blog hoe je Chat GPT precies kan inzetten voor SEO

ChatGPT is goed inzetbaar voor het helpen met SEO voor je website

Video en multimedia

Multimedia-elementen, vooral video's, worden steeds prominenter op websites. Ze bieden een dynamische manier om verhalen te vertellen en kunnen een diepere connectie met de bezoeker creëren dan tekst alleen.

3D-elementen en augmented reality

3D ontwerpelementen bieden een extra laag van interactiviteit en betrokkenheid. Samen met augmented reality kunnen ze een bijna levensechte online ervaring creëren. Dit is een geweldige manier voor bedrijven om hun producten en diensten te tonen.

Meer gebruik van negatieve ruimte

Een andere prominente trend in webdesign voor 2023 is het grotere gebruik van negatieve ruimte, ook wel bekend als 'witruimte'. Dit designelement draait alles om minimalisme, maar in een zeer doelgerichte en strategische zin.

Wat is negatieve ruimte?

Negatieve ruimte verwijst naar de lege gebieden op een website die geen inhoud of visuele elementen bevatten. Dit kan daadwerkelijke witte ruimte zijn, maar het kan ook elke andere effen kleur zijn die geen interactieve of informatiecomponenten bevat.

Waarom is het zo populair?

  • Bevordering van leesbaarheid: Met genoeg witruimte rondom teksten en titels kunnen lezers zich beter concentreren op de inhoud. Het maakt de tekst gemakkelijker te volgen en te verwerken, wat leidt tot een beter begrip.
  • Accentuering van belangrijke elementen: Door bepaalde onderdelen van een website, zoals een call-to-action knop, te omringen met negatieve ruimte, kunnen ontwerpers de aandacht van bezoekers direct daarop vestigen.
  • Professioneel en eigentijds: Websites die negatieve ruimte effectief gebruiken, stralen vaak een modern en professioneel gevoel uit.
  • Verbeterde gebruikerservaring: Websites die niet overladen zijn met inhoud en visuele prikkels zijn vaak intuïtiever en gebruikersvriendelijker.

Terwijl sommige critici beweren dat te veel negatieve ruimte een verspilling van waardevol schermvastgoed kan zijn, kan, wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt, de balans van negatieve ruimte op een website de gebruikerservaring enorm versterken. Het draagt bij aan een rustig, overzichtelijk en zeer gestroomlijnd design.

Social proof

Met de groei van sociale media is de invloed van mond-tot-mondreclame enorm. Wat is social proof en hoe integreer je dit in je website? Dit is een essentieel onderdeel geworden van effectief webdesign.

Aanpasbare lettertypen en kleurrijke typografie

Lettertypen zijn niet langer alleen maar functioneel. Ze zijn nu ook esthetisch en helpen bij het overbrengen van de merkpersoonlijkheid. Lees hier hoe je de juiste lettertypen voor je website kiest.

Nostalgisch design: De terugkeer van het jaar 2000

In 2023 zien we een verrassende maar welkome terugkeer naar het webdesign uit het jaar 2000. Dit nostalgisch design brengt herinneringen terug van een tijd waarin het internet nog in zijn kinderschoenen stond.

Kenmerkend voor deze trend zijn:

  • Felgekleurde achtergronden: Denk aan limoengroen, felblauw en helderpaars.
  • Pixel-art afbeeldingen: Deze 8-bit afbeeldingen roepen gevoelens op van vroege videogames en oude computergraphics.
  • GIF-animaties: Voordat moderne animatietechnieken populair werden, waren GIF-animaties dé manier om beweging op websites te brengen.
  • Eenvoudige navigatiebalken: In tegenstelling tot de minimalistische trends van vandaag, waren navigatiebalken van het jaar 2000 vaak kleurrijk, met dikke randen en duidelijke tekst.
  • Flash-elementen: Hoewel de Flash-technologie nu verouderd is, was het in het jaar 2000 een revolutionaire manier om interactieve elementen en animaties op websites te integreren.

Voor veel internetgebruikers roept dit nostalgische webdesign herinneringen op aan hun eerste ervaringen met het online surfen. Voor jongere generaties biedt het een fascinerend kijkje in het digitale verleden. Bedrijven die zich richten op een doelgroep die deze periode heeft meegemaakt, kunnen overwegen dit design te gebruiken om een gevoel van nostalgie op te roepen en zo een diepere emotionele connectie met hun publiek te creëren.

Bij het integreren van dit soort design in moderne websites, is het wel belangrijk om de functionaliteiten van nu niet uit het oog te verliezen. Denk aan mobiele optimalisatie, snelle laadtijden en gebruiksvriendelijkheid. Bij Thabdesign begrijpen we de balans tussen nostalgie en functionaliteit. Ontdek hoe je een modern design kunt combineren met nostalgische elementen op je professionele website.

Dit vinden wij zelf een erg leuke, je ziet het niet al te vaak maar het gebeurd zeker. Websites gebaseerd uit het jaar 2000 en daar voor! Veel Felgekleurde achtergronden en uitgesproken lettertypes met grappige gifjes.

Toegankelijkheid

Webtoegankelijkheid is een must in 2023. Websites moeten voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief mensen met een handicap. Hiermee wordt niet alleen voldaan aan wettelijke vereisten, maar wordt ook een breder publiek bereikt.

Conclusie

2023 is tot nu toe een spannend jaar voor webdesign met tal van nieuwe trends en technologieën die de manier waarop we met websites omgaan veranderen. Voor bedrijven die hun digitale aanwezigheid willen verbeteren, is het essentieel om op de hoogte te blijven van deze trends en deze toe te passen in hun webdesign strategie. Bij Thabdesign, zijn we gespecialiseerd in het creëren van eigentijdse, functionele en aantrekkelijke websites die de trends van vandaag volgen. Ben je geïnteresseerd in het vernieuwen van je website of het bouwen van een geheel nieuwe site? Neem dan contact met ons op voor een professionele aanpak die resultaten oplevert.

Thomas Kleverlaan
Web ontwikkelaar

Wilt u meer weten over onze website ontwikkeling mogelijkheden?

Dank u! Uw inzending is ontvangen!

Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.

Abel Abels

Art director

Wilt u meer weten over onze huisstijl mogelijkheden?

Dank u! Uw inzending is ontvangen!

Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.

Gerelateerde blogs

Whatsapp button om contact op te nemen met Thomas van Thab Design

Gratis scan

Meer uit je website halen?

Laat je website gratis beoordelen door een echte expert!
Website voorbeeld van Dekker Bouw
Bedankt voor het insturen van je website! 
Binnen 24 uur krijg je de scan terug.
Oops! Something went wrong while submitting the form.