7 opkomende webdesign trends voor 2024

Websites
Door:
Thomas Kleverlaan
leestijd:
4
minuten
8 januari 2024
Een laptop die een explosie aan kleur en 7 opkomende webdesign trends in 2024 laat zien.

Als ondernemer weet je hoe belangrijk een goede website is. Dit jaar zijn er weer nieuwe trends in webdesign die je niet mag missen. Deze trends maken je site niet alleen mooier, maar ook makkelijker te gebruiken. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van de nieuwste webdesign trends voor 2024. We gaan het hebben over nieuwe stijlen en technieken, en ook over hoe kunstmatige intelligentie nu gebruikt wordt om unieke afbeeldingen te maken. Of je nu net begint of al langer bezig bent, deze trends zijn interessant voor elke ondernemer die zijn website wil verbeteren. Laten we samen ontdekken wat er nieuw is in webdesign voor 2024!

Gebruiksvriendelijkheid - belangrijk voor succes en vindbaarheid

Webdesign trend 1

Eenvoud en Duidelijkheid

In 2024 is het duidelijk: een gebruiksvriendelijke website is onmisbaar. Dit betekent dat websites ontworpen worden met het oog op eenvoud en duidelijkheid. Denk aan overzichtelijke menu's en knoppen die makkelijk te herkennen zijn. Het doel is om ervoor te zorgen dat bezoekers snel en zonder verwarring kunnen navigeren.

Snelle Laadtijden en Responsiviteit

Een ander belangrijk aspect van gebruiksvriendelijkheid is de prestatie van een website. In een tijd waarin iedereen haast heeft, is een snelle laadtijd cruciaal. Websites moeten niet alleen snel laden, maar ook goed werken op alle apparaten, van desktops tot smartphones.

Toegankelijkheid voor Iedereen

Gebruiksvriendelijkheid betekent ook dat een website toegankelijk moet zijn voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Dit kan variëren van het aanbieden van tekst alternatieven voor afbeeldingen tot het zorgen voor een goede navigatie voor schermlezers.

Nieuwe Google Rankingmethodes

Vanaf maart 2024 introduceert Google een nieuwe ranking factor: Interaction to Next Paint (INP). Deze meet hoe snel een gebruiker na interactie, zoals het klikken op een knop, visuele feedback krijgt. Dit maakt de gebruiksvriendelijkheid en snelheid van je website nog belangrijker voor zoekresultaten. Als ontwerper kun je deze factor positief beïnvloeden door te zorgen voor elementen die snel laden, wat weer bijdraagt aan de vindbaarheid van je website.

Gebruiksvriendelijkheid in webdesign is dus veel meer dan alleen een visueel aantrekkelijke website; het gaat om een snelle, toegankelijke en intuïtieve ervaring die nu ook direct invloed heeft op je positie in zoekmachines.

AI gegenereerde Afbeeldingen

Webdesign trend 2

In 2024 zien we een opwindende nieuwe trend: AI-gegenereerde afbeeldingen. Met technologieën als DALL-E 3 en Mid Journey kunnen je nu gebruikmaken van kunstmatige intelligentie om unieke en mooie afbeeldingen te creëren. Deze afbeeldingen zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar kunnen ook op maat gemaakt worden om perfect bij de content en stijl van een website te passen.

ChatGPT-4 en Webdesign

Chat GPT-4, een geavanceerde AI, speelt ook een rol in deze trend. Het kan helpen bij het genereren van ideeën, het bieden van ontwerp suggesties, en zelfs bij het schrijven van code. Deze tool opent nieuwe mogelijkheden voor efficiëntie en creativiteit in het webdesignproces. Niet alleen het schrijven van code is een optie, het is mogelijk al je teksten met behulp van Chat GPT 4 te schrijven. Belangrijk hierin wel is de controle, je kan niks zomaar overnemen! Lees de teksten goed door en pas zo nodig aan. Zo krijg je unieke teksten die makkelijk leesbaar zijn 

Personalisatie en Originaliteit

Met AI-gegenereerde afbeeldingen kunnen ontwerpers een nieuwe mate van personalisatie en originaliteit in hun werk brengen. Deze technologieën stellen hen in staat om snel afbeeldingen te genereren die perfect aansluiten bij de specifieke behoeften en merkidentiteit van een website.

Toekomstgericht Ontwerpen

De integratie van AI in webdesign is een stap richting de toekomst. Het biedt ontwerpers de tools om niet alleen te voldoen aan de huidige esthetische en functionele eisen, maar ook om innovatieve en grensverleggende ontwerpen te creëren.

Deze trend van AI-gegenereerde afbeeldingen laat zien hoe technologie de grenzen van creativiteit en personalisatie in webdesign verlegt. Het is een spannende tijd voor ontwerpers om deze nieuwe tools te verkennen en te integreren in hun werk.

Gradients en abstracte headers

Webdesign trend 3

In 2024 zien we de terugkeer van gradients, maar nu met een moderne twist. Gradients worden gebruikt om diepte en textuur te creëren, wat websites een dynamisch en fris gevoel geeft. Deze kleurrijke overgangen voegen een artistiek element toe aan het design, wat helpt om aandacht te trekken en merkidentiteit te versterken.

Abstracte Headers als Blikvangers

Abstracte headers zijn een andere opvallende trend. Deze artistieke en vaak unieke ontwerpen dienen als de 'eyecatchers' van websites. Ze combineren vaak verschillende designelementen, zoals geometrische vormen en onverwachte kleurencombinaties, om een boeiend visueel verhaal te vertellen.

Een Balans tussen design en functionaliteit

Het gebruik van gradients en abstracte headers draait om het vinden van de juiste balans tussen kunst en functionaliteit. Het gaat er niet alleen om dat de website er goed uitziet; deze ontwerpelementen moeten ook bijdragen aan een duidelijke en aangename gebruikerservaring.

De trend van gradients en abstracte headers in 2024 laat zien hoe webdesign evolueert naar een meer typografisch en minimalistische vorm, terwijl het toch de principes van goede gebruikerservaring behoudt.

Het Einde van de Video-Header

Webdesign trend 4

Afname van Video-headers

In 2024 merken we een duidelijke verschuiving in webdesign: het einde van de video-header. Waar video-headers ooit de norm waren voor dynamische en aantrekkelijke websites, zien we nu een beweging weg van deze trend.

Redenen voor de verandering

Deze verandering wordt gedreven door verschillende factoren. Ten eerste is er de nadruk op snellere laadtijden en betere prestaties, vooral op mobiele apparaten. Video-headers kunnen zwaar zijn en de laadsnelheid beïnvloeden, wat niet ideaal is in een tijd waarin snelheid een sleutelfactor is voor gebruikerservaring.

Alternatieve Design opties

In plaats van video's kiezen ontwerpers nu voor andere creatieve, minder belastende manieren om visueel impact te maken, zoals met bovengenoemde gradients en abstracte headers. Deze alternatieven bieden de dynamiek en visuele aantrekkingskracht die video-headers boden, maar zonder de nadelen.

Het einde van de video-header markeert een belangrijke verschuiving in webdesign prioriteiten: van visuele flair naar prestatie en gebruiksvriendelijkheid, terwijl de esthetische aantrekkelijkheid behouden blijft.

Animatie op Scroll 

Webdesign trend 5

Smooth Scrolling en Interactieve Elementen (met Webflow)

In 2024 is een van de meest boeiende trends de integratie van scroll-geactiveerde animaties op websites. Webflow is een van de tools die hier uitermate geschikt voor is! Deze techniek, waarbij animaties en overgangen ontstaan terwijl gebruikers door de pagina scrollen, biedt een unieke en meeslepende ervaring. Zo krijgen bezoekers een fijne indruk en hebben daardoor een positief gevoel bij de uitstraling van je bedrijf. 

Verbetering van de Gebruikerservaring

Deze animaties voegen een extra laag van interactiviteit en betrokkenheid toe aan websites. Ze maken het bezoeken van een website niet alleen informatief, maar ook een aangename en visueel stimulerende ervaring.

Maatwerk en Creativiteit

Wat deze trend echt interessant maakt, is de mate van maatwerk en creativiteit die het toelaat. Ontwerpers kunnen spelen met verschillende soorten animaties - van subtiele bewegingen tot complexe sequenties - om verhalen te vertellen of belangrijke informatie te benadrukken.

Deze trend toont aan hoe Webflow een krachtige tool is voor het creëren van geavanceerde en gepersonaliseerde webdesigns, waardoor websites tot leven komen met soepele en boeiende scroll-geactiveerde animaties.

Microinteracties - Subtiel en Effectief

Webdesign trend 6:

Kleine Details, Groot Verschil

Microinteracties zijn die kleine dingen op een website die reageren als je ergens op klikt of met je muis overheen gaat. Ze lijken misschien niet veel, maar ze maken je website een stuk leuker en makkelijker te gebruiken.

Meer dan Alleen Mooi

In 2024 gaan deze microinteracties verder dan alleen er goed uitzien. Ze passen zich aan aan wat jij doet en wat je fijn vindt, zodat jouw bezoek aan de website nog leuker wordt.

Niet Te Veel, Net Genoeg

Websites waren soms te druk en dat was niet fijn. Met microinteracties is dat anders. Ze zorgen voor leuke momentjes zonder te overheersen.

Simpel en Gebruiksvriendelijk

Gabi Robins van Webflow zegt dat we naar simpele ontwerpen gaan, waarbij deze kleine interacties de website beter maken. Niet te veel poespas, maar precies goed.

Een mooi voorbeeld? De New Heights podcast website, gemaakt met Webflow. Daar zie je hoe die kleine dingen, zoals een knop die verandert als je eroverheen gaat, het allemaal net wat duidelijker en leuker maken.

Minimalisme door grote titels

Webdesign trend 7

In 2024 is het gebruik van grote of oversized tekst een opvallende trend. Wil je een super minimalistische website die meteen de belangrijkste info laat zien? Kies dan voor grote teksten in alle secties. Naast de hoofdkop bovenaan de pagina, kun je dikke en vette koppen gebruiken om diensten, bestsellers of contactinformatie te benadrukken.

Simpel en Aantrekkelijk

Een simpel lettertype zonder franje maakt je website nog aantrekkelijker. Met grote en oversized tekst zeg je meer met minder. Dit helpt ook om je website beter te laten reageren, omdat ontwerpers de lay-out simpel kunnen houden en grote visuals kunnen overslaan.

Grote headings maken je website niet alleen duidelijk, maar geven ook een krachtige en moderne uitstraling. Dit is ideaal voor een strakke en gebruiksvriendelijke ervaring.

Onze conclusie?

In 2024 zien we in webdesign een boeiende mix van trends die zowel de functionaliteit als de esthetiek van websites verbeteren. Van het gebruik van grote, duidelijke tekst tot subtiele microinteracties en de innovatieve toepassing van AI-gegenereerde afbeeldingen, elk van deze trends draagt bij aan het creëren van een effectieve en aantrekkelijke online aanwezigheid. Het gaat niet alleen om het er goed uit laten zien van websites, maar ook om ze gebruiksvriendelijker, toegankelijker en interactiever te maken. Voor ondernemers die een webdesign laten maken bieden deze trends talloze inspiratie mogelijkheden om te innoveren en zich te onderscheiden in de online wereld. Het belooft een leuk maar spannend jaar te worden in de wereld van webdesign!

Thomas Kleverlaan
Web ontwikkelaar

Wilt u meer weten over onze website ontwikkeling mogelijkheden?

Dank u! Uw inzending is ontvangen!

Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.

Abel Abels

Art director

Wilt u meer weten over onze huisstijl mogelijkheden?

Dank u! Uw inzending is ontvangen!

Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.

Gerelateerde blogs

Whatsapp button om contact op te nemen met Thomas van Thab Design

Gratis scan

Meer uit je website halen?

Laat je website gratis beoordelen door een echte expert!
Website voorbeeld van Dekker Bouw
Bedankt voor het insturen van je website! 
Binnen 24 uur krijg je de scan terug.
Oops! Something went wrong while submitting the form.