Website layouts: Alles wat je moet weten!

Websites
Door:
Thomas Kleverlaan
leestijd:
6
minuten
16 november 2023
Website layout verzameling van ai gegenereerde layouts

Wat is een website layout?

Een website layout is de structuur en het skelet van jouw online platform; het is hoe de inhoud en de elementen zoals koppen, tekstblokken, afbeeldingen en knoppen georganiseerd en weergegeven worden aan jouw bezoekers. Denk aan de layout als de plattegrond van een huis, waarbij elke kamer een specifiek doel heeft en bijdraagt aan het totale wooncomfort.

Het belang van een goede layout

Het belang van een goede layout kan niet onderschat worden. Het is de eerste indruk die je maakt op jouw bezoekers en kan het verschil betekenen tussen een nieuwe klant of een gemiste kans. Een doordachte layout zorgt ervoor dat jouw website niet alleen prettig is om naar te kijken, maar ook functioneel en makkelijk te navigeren.

Hoe een layout bijdraagt aan gebruikerservaring

Een intuïtieve layout leidt de bezoeker soepel door jouw content, naar de acties die je wilt dat ze ondernemen. Het houdt rekening met leespatronen, zoals het F-patroon waar onze ogen natuurlijk langs gaan bij het scannen van webpagina's. Dit is waarom de plaatsing van elementen, zoals belangrijke call-to-action knoppen, strategisch moet zijn.

Een effectieve layout gaat hand in hand met jouw huisstijl, versterkt jouw merkherkenning en zorgt voor een naadloze integratie van jouw logo design. Het moet ook consistent zijn met de rest van jouw marketingmaterialen, zowel online als offline, die je kunt vinden in onze sectie over drukwerk.

In de wereld van vandaag, waar de digitale aanwezigheid van een ondernemer van vitaal belang is, kan een goed ontworpen website layout een krachtig hulpmiddel zijn om jouw doelen te bereiken. Daarom is het essentieel om te investeren in een layout die zowel aantrekkelijk als functioneel is, en die jouw bezoekers een positieve ervaring biedt die ze zullen herinneren en waarderen.

Zelf een website layout maken?

Basisstappen voor het ontwerpen van een layout

Bij het zelf ontwerpen van een website layout is het belangrijk om met een duidelijk plan te starten. Begin met het bepalen van het doel van je website; wat wil je dat jouw bezoekers doen? Zodra je dit helder hebt, kun je een wireframe of mock-up maken die als blauwdruk dient voor je layout. Hierin plaats je de elementen zoals headers, tekstblokken en afbeeldingen op logische plekken om de gebruikservaring te optimaliseren.

Tips voor beginners in webdesign

Als je nieuw bent in webdesign, start dan met het volgen van de huidige webdesign trends, die je kunt vinden in onze blog over webdesign trends in 2023. Houd je ontwerpen simpel en zorg dat je layout niet te druk wordt; een overdaad aan elementen kan afleiden. Gebruik kleuren en lettertypes die aansluiten bij je huisstijl en zorg voor een consistent thema door je hele site.

Gebruik van templates vs. volledig zelf ontwerpen

Er is een grote verscheidenheid aan templates beschikbaar die je als uitgangspunt kunt gebruiken. Deze zijn vaak ontwikkeld met best practices in gedachten en kunnen een goede optie zijn als je snel online wilt zijn. Echter, voor een unieke uitstraling die perfect aansluit bij jouw merk, kan het de moeite waard zijn om een volledig op maat gemaakte website te laten ontwerpen. Weeg de voor- en nadelen af en kies wat het beste past bij jouw tijd, budget en behoeften.

Soorten website layouts

Standaard Grid Layout

Deze traditionele layout gebruikt een duidelijk raster om elementen te ordenen, wat zorgt voor een georganiseerde en voorspelbare gebruikerservaring. In een Standaard Grid Layout zijn elementen zoals headers, contentblokken en voetteksten gerangschikt in een consistent, kolom gebaseerd systeem dat helpt bij het handhaven van orde en visuele uitlijning op de pagina.

Voordelen en gebruiksscenario's van Grid Layout

Biedt een duidelijke structuur, ideaal voor blogs of e-commerce sites waar consistentie belangrijk is. De herkenbaarheid van de structuur zorgt voor een intuïtieve navigatie en een betrouwbare ervaring voor terugkerende bezoekers.

Concept grid layout (wireframe van website)

F- en Z-Patroon Layouts

Gebaseerd op de natuurlijke leesrichting van de ogen, zijn deze layouts ideaal voor websites die veel tekst bevatten of conversiegericht zijn. Het F-patroon is perfect voor zware contentpagina's zoals nieuwswebsites, terwijl het Z-patroon effectief is voor landingspagina's waar de lezer door de content geleid wordt naar een call-to-action.

Voordelen en gebruiksscenario's van F- en Z-Patroon

Deze layouts zijn optimaal voor contentrijke websites of landingspagina's, omdat ze de lezer subtiel leiden naar call-to-actions. Ze maken gebruik van natuurlijke leespatronen om aandacht te vestigen op belangrijke informatie en gebruikers naar conversies te sturen.

Single Page / Single Column Layout

Geschikt voor storytelling of het presenteren van een lineair proces, biedt deze layout alle content op één lange scrollbare pagina. Deze benadering is perfect voor het creëren van een meeslepende ervaring en wordt vaak gebruikt voor portfolio's, event promoties en productlanceringen.

Voordelen en gebruiksscenario's van Single Page / Single Column

Perfect voor portfolio's of kleine bedrijfswebsites die een lineaire ervaring willen bieden zonder ingewikkelde navigatie. Deze layout maakt het makkelijk voor bezoekers om door je verhaal of presentatie te scrollen zonder afgeleid te worden door meerdere pagina's of complexe menu's.

Single Page / Single Column website layout

Asymmetrische en Split-Screen Layouts

Deze moderne layouts verdelen het scherm in ongelijke delen om dynamiek te creëren en een focus op verschillende soorten content te leggen. Asymmetrie kan de aandacht vestigen op bepaalde elementen en is uitstekend voor het breken van de traditionele website layout, terwijl split-screen layouts twee verschillende content gebieden gelijktijdig kunnen presenteren.

Voordelen en gebruiksscenario's van asymmetrische layouts

Ideaal voor creatieve bureaus of merken die een unieke en eigentijdse uitstraling willen. Deze layouts moedigen ontwerpers aan om buiten de kaders te denken en innovatieve manieren te vinden om content te presenteren en de aandacht van de gebruiker te trekken.

Visueel Geleide Layouts

Voor websites die afhankelijk zijn van krachtige visuele elementen, zoals afbeeldingen of video's, om het verhaal van het merk te vertellen. Dit type layout is essentieel voor fotografen, ontwerpers of online winkels waar visuele impact voorop staat en helpt bij het creëren van een emotionele band met de bezoekers.

Voordelen en gebruiksscenario's van Visueel Geleide

Essentieel voor diegenen die willen dat hun beelden het woord doen. Deze layouts stellen de visuele content centraal en zorgen voor een krachtige en directe communicatie van de merkboodschap, waarbij de rest van de website dient als een subtiel podium voor deze beelden.

Waarom zou je de ene lay-out boven de andere kiezen?

Doelgroepanalyse en hun invloed op layout keuze

De keuze voor een bepaalde website layout moet aansluiten bij de behoeften en het gedrag van je doelgroep. Het is belangrijk om onderzoek te doen naar wie je bezoekers zijn en hoe zij informatie consumeren. Een jongere doelgroep die veel gebruikmaakt van mobiele apparaten, zou beter bediend kunnen worden met een responsive design dat zich aanpast aan verschillende schermgroottes. Voor een professionele doelgroep die op zoek is naar specifieke informatie, kan een F-patroon layout die de content helder en snel toegankelijk maakt, een betere keuze zijn.

Contenttype en hoe dit de layout beïnvloedt

Het soort content dat je wilt presenteren heeft ook een significante impact op de layout keuze. Een website rijk aan tekst vraagt om een andere benadering dan een die voornamelijk visuele content toont. Voor tekst intensieve sites is een layout die de tekst in goed leesbare blokken verdeelt en de leesbaarheid optimaliseert essentieel. Voor beeldgerichte websites kan een visueel geleide layout die de afbeeldingen of video's op de voorgrond plaatst, de beste keuze zijn.

Conversieoptimalisatie en layout strategieën

Elke website heeft een doel, of het nu gaat om het verkopen van producten, het verzamelen van contactinformatie, of het informeren van bezoekers. De lay-out speelt een cruciale rol in conversieoptimalisatie. Door gebruik te maken van strategisch geplaatste call-to-actions, zoals te zien is in onze handleiding voor het maken van de perfecte landingspagina, kun je bezoekers aansporen tot actie. Het is belangrijk om de layout zo te ontwerpen dat deze de gebruiker natuurlijk leidt naar de plekken op je site waar conversie plaatsvindt.

Bij de keuze van een layout is het essentieel om een evenwicht te vinden tussen esthetiek en functionaliteit. De layout moet niet alleen visueel aantrekkelijk zijn en de identiteit van je merk uitstralen, maar ook bijdragen aan het realiseren van je zakelijke doelen. Dit kan betekenen dat je moet kiezen voor een layout die optimaal is voor SEO, zoals besproken in onze SEO-strategieblog, of een die de gebruiksvriendelijkheid voorop stelt. Het kiezen van de juiste lay-out is een strategische beslissing die de basis vormt voor het succes van je website.

Website layout voorbeelden

Bij het kiezen van een website layout is het nuttig om echte voorbeelden te bekijken. Hier zijn vijf websites met hun respectievelijke layouts die jou kunnen inspireren:

Website van Elegant themes hosting, met een F partoon layout

Elegant Themes

Gebruikt  een Grid Layout, die een gestructureerde en voorspelbare gebruikerservaring biedt, perfect voor het tonen van verschillende thema-opties.

Website van WPX hosting, met een Asymmetrische layout

WPX Hosting

Heeft een uniek en vrolijk design dat doet denken aan een Asymmetrische Layout, waarmee ze een dynamische en creatieve uitstraling creëren.

Website van blue hosting, met een Z partoon layout

Bluehost

Richt zich op conversie met een Z-Patroon Layout, die gebruikers helpt snel de belangrijkste informatie te vinden en ze aan te moedigen tot actie over te gaan.

Website van Right message, met een gecentreerde layout

Right Message

Maakt gebruik van een Single Page Layout , met een krachtige video bovenaan en duidelijke call-to-action knoppen die bezoekers door het conversieproces leiden.

Website van webflow, met een visueel geleide layout

Webflow

Toont een Visueel Geleide Layout met een strak design en prominente weergave van klanten logo's en product-screenshots, wat vertrouwen wekt en het product benadrukt.

Deze voorbeelden laten zien hoe divers website layouts kunnen zijn en hoe belangrijk het is om een layout te kiezen die past bij jouw inhoud, merk en doelstellingen.

Website layout maken

Na het experimenteren met wireframes en het zorgvuldig overwegen van elementen zoals kleurgebruik en de basisprincipes van grafisch ontwerp, is het tijd om deze concepten tot leven te brengen. Bij Thab Design, begrijpen we dat jouw website het digitale gezicht van je merk is. Daarom combineren we esthetiek met functionaliteit om een layout te creëren die niet alleen aantrekkelijk is, maar die ook jouw zakelijke doelen ondersteunt.

Of je nu aan de slag wilt met het ontwerpen van je eigen layout of de voorkeur geeft aan de begeleiding van ervaren professionals, bij THAB Design helpen we je graag verder. Ontdek hoe wij jouw visie kunnen vertalen naar een succesvol webdesign door een bezoek te brengen aan onze webdesign dienstenpagina. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om een geïnformeerde beslissing te nemen over jouw website. Ben je klaar om de wereld te laten zien wat je in huis hebt? Neem de stap met ons!

Thomas Kleverlaan
Web ontwikkelaar

Wilt u meer weten over onze website ontwikkeling mogelijkheden?

Dank u! Uw inzending is ontvangen!

Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.

Abel Abels

Art director

Wilt u meer weten over onze huisstijl mogelijkheden?

Dank u! Uw inzending is ontvangen!

Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.

Gerelateerde blogs

Whatsapp button om contact op te nemen met Thomas van Thab Design

Gratis scan

Meer uit je website halen?

Laat je website gratis beoordelen door een echte expert!
Website voorbeeld van Dekker Bouw
Bedankt voor het insturen van je website! 
Binnen 24 uur krijg je de scan terug.
Oops! Something went wrong while submitting the form.