Maatwerk Websites: Waarom ze het waard zijn

Websites
Door:
Thomas Kleverlaan
leestijd:
6
minuten
23 augustus 2023
Voorbeelden van maatwerk websites als voorbeeld hoe je een maatwerk website maakt

Een sterke online aanwezigheid is cruciaal voor het succes van elk modern bedrijf. Je website is tegenwoordig net zo belangrijk als een fysieke winkel of kantoorlocatie. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw website eruit springt en resultaten oplevert? Het antwoord is een maatwerk website.

Maatwerk websites worden volledig op jouw specifieke bedrijf toegesneden, van het design tot de functionaliteiten. Dit zorgt voor tal van voordelen ten opzichte van een standaard, gewone website. In dit uitgebreide artikel bespreken we waarom een maatwerk website de investering meer dan waard is voor elk bedrijf of organisatie.

Een onderscheidende positie in je markt

Een belangrijk voordeel van een maatwerk website is dat je hiermee een sterke en onderscheidende positie in je markt of branche kunt innemen. Je website is het visitekaartje van je bedrijf en bepaalt voor een groot deel hoe potentiële klanten je waarnemen.

Met een gewone website van de plank loop je het risico om tussen de massa verloren te gaan. Je presenteert je op dezelfde manier als jouw concurrenten, zonder je echt bijzonder te maken.

Een maatwerk website daarentegen reflecteert juist de identiteit en toegevoegde waarde van jouw specifieke bedrijf. Het is als een op maat gemaakt kostuum, in plaats van een confectiepak van de winkel. De vormgeving, fotografie, teksten en functionaliteiten sluiten naadloos aan op jouw bedrijf en doelgroep.

Hierdoor kan je online veel sterker je merk neerzetten. Je website krijgt een unieke look & feel die jouw bedrijf herkenbaar maakt. Dit zorgt voor een veel sterkere positie ten opzichte van concurrenten. Je wordt een autoriteit in jouw vakgebied en bent niet zomaar één van de vele aanbieders.

Klanten weten je website en daarmee je bedrijf beter te vinden. En door de relevante content en sterke profilering worden bezoekers sneller geïnteresseerd in jouw producten of diensten. Je vergroot dus je naamsbekendheid én autoriteit met een website die jouw bedrijf perfect positioneert.

"Met onze nieuwe maatwerk website laten we nu echt zien wie we zijn en waarin we anders zijn dan anderen in onze markt. Dit trekt de juiste klanten aan en zet ons sterk op de kaart." – Piet Klaassen, directeur van Maatpak Bedrijfskleding.

Optimale gebruiksvriendelijkheid

Naast de uitstraling, is ook de gebruiksvriendelijkheid van een website heel belangrijk. Bezoekers moeten makkelijk hun weg kunnen vinden op je website. Als ze te veel moeite moeten doen of niet snappen hoe de website in elkaar zit, haakt een groot deel al snel af.

Bij een maatwerk website is de gebruiksvriendelijkheid en navigatiestructuur optimaal afgestemd op jouw specifieke doelgroep en de zwakke plekken van je bestaande site. Zo worden eventuele verbeterpunten weggewerkt.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Betere menunavigatie, zodat bezoekers makkelijk content kunnen vinden
 • Duidelijke calls-to-action, die bezoekers stimuleren tot een gewenste actie zoals een aankoop of contact opnemen
 • Relevante inhoudsopbouw en -volgorde, zodat bezoekers niet afhaken
 • Consistente styling en communicatie, voor herkenbaarheid
 • Gebruiksvriendelijk contact- en aanmeldformulier

Door deze verbeteringen in gebruiksgemak, blijven bezoekers langer op je site. Ze vinden makkelijker wat ze zoeken en worden effectiever naar de gewenste conversiepunten geleid.

Het gevolg is een betere gebruikerservaring en meer omzet dankzij de geoptimaliseerde customer journey. Je site staat als een huis en verleidt bezoekers om de gewenste actie te ondernemen.

Illustratie van webdesign bouwstenen: Een illustratie waarop diverse bouwstenen zijn afgebeeld die elk een essentieel onderdeel van webdesign vertegenwoordigen: menu-ontwerp, call-to-action design, contentstructuur, stijlconsistentie en een effectief contactformulier. De bouwstenen vormen samen een solide fundament.
De bouwstenen die elk een essentieel onderdeel van webdesign vertegenwoordigen.

Optimaal bereik via zoekmachines

Zoekmachines als Google zijn tegenwoordig de belangrijkste bron van websiteverkeer. Als jouw website goed vindbaar is in de zoekresultaten, levert dit een enorme hoeveelheid extra bezoekers op.

Bij een maatwerk website wordt de vindbaarheid in zoekmachines optimaal geoptimaliseerd, ook wel SEO (Search Engine Optimization) genoemd. Denk aan zaken als:

 • Relevante content rondom belangrijke zoektermen
 • Een logische hiërarchie en structuur van webpagina's
 • De juiste HTML tags, titels en meta-beschrijvingen
 • Een snelle laadtijd en veilige HTTPS-verbinding
 • SEO-vriendelijke URL's
 • Het juiste gebruik van headinglevels (H1, H2 etc)

Deze optimalisaties zorgen ervoor dat jouw website hoger scoort in de zoekresultaten bij Google. Hierdoor krijg je meer gekwalificeerd bezoek binnen van mensen die specifiek zoeken naar jouw producten of diensten. Dit zijn waardevolle leads, die vaak converteren naar klanten.

Een goed vindbare website levert dus continu nieuwe leads en klanten op, ook als je zelf geen actie onderneemt. Dit is ideaal om stabiel te blijven groeien.

Meer conversie en betere resultaten

Uiteindelijk draait het bij een bedrijfswebsite om één ding: resultaat. Je wilt dat bezoekers op je site een gewenste actie ondernemen, zoals een aankoop doen in de webshop, contact opnemen voor een offerte of zich aanmelden voor de nieuwsbrief.

Met een maatwerk website worden alle aspecten geoptimaliseerd om zo veel mogelijk bezoekers te converteren naar deze gewenste acties. Denk aan:

 • Een overzichtelijke productpresentatie
 • Duidelijke en inspirerende oproepen tot actie
 • Prominente plaatsing van belangrijke pagina's en call-to-actions
 • Relevante inhoud die de juiste intentie aanspreekt
 • Analyse van bezoekersgedrag om zwakke plekken te identificeren

Door de hele website erop af te stemmen dat bezoekers het door jou gewenste doel bereiken, stijgt de conversie aanzienlijk. Je genereert meer leads, verkoop en andere meetbare resultaten.

Gemiddeld levert een geoptimaliseerde maatwerk website 20-30% meer conversie op. Voor sommige bedrijven loopt dit zelfs op tot meer dan het dubbele aan leads en omzet vanaf dezelfde hoeveelheid bezoekers.

De investering in een goede website betaalt zich hiermee snel terug. Het is een van de meest effectieve manieren om als bedrijf efficiënter en winstgevender te werken.

Toekomstbestendige technologie

Websites zijn tegenwoordig vaak complexe stukken software, vol slimme functionaliteiten. Dan is het belangrijk dat de technologie up-to-date is en blijft. Anders loop je het risico dat de website verouderd aanvoelt of op den duur zelfs niet meer werkt.

Bij het ontwikkelen van een maatwerk website wordt altijd gekozen voor moderne, toekomstbestendige technologie. Zo weet je zeker dat jouw website ook over 2 of 3 jaar nog steeds prettig en veilig werkt. Niets is zo vervelend als een website die voortdurend crasht of niet meer ondersteund wordt.

Veel gebruikte platformen voor maatwerk websites zijn bijvoorbeeld:

 • WordPress - Krachtig en veelzijdig CMS-systeem. Ideaal voor complexe websites en webshops.
 • Webflow - Visuele editor die zonder code werkt. Snel en gebruiksvriendelijk.
 • Woocommerce - Specifiek gericht op webshops en e-commerce.

Deze systemen worden continu doorontwikkeld en geüpdatet. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over veroudering en krijg je altijd toegang tot nieuwe mogelijkheden. Je website groeit als het ware automatisch mee met de laatste ontwikkelingen.

Toekomstige groei en uitbreiding

Een belangrijk aspect bij een bedrijfswebsite is de mogelijkheid tot groei en uitbreiding in de toekomst. Je wilt natuurlijk niet elk jaar een volledig nieuwe website laten bouwen.

Een professioneel ontwikkelde maatwerk website is hierop berekend. Het platform en design zijn zo opgezet dat nieuwe pagina's, producten of functionaliteiten eenvoudig kunnen worden toegevoegd.

Zo groeit de website in de loop der jaren moeiteloos mee met de ontwikkeling van je bedrijf. Je hoeft geen concessies te doen aan je online presentatie. Eventuele uitbreidingen passen naadloos binnen het bestaande design en de structuur.

Dit soort schaalbaarheid en flexibiliteit is erg belangrijk. Je doet een forse investering in je website. Door de groeimogelijkheden hoef je niet elk jaar opnieuw het wiel uit te vinden en geld uit te geven.

Je website is een duurzaam platform dat meegroeit met je ambities. Zo hoef je je online presence nooit in te perken en ben je ook in de toekomst verzekerd van een sterke digitale positie.

Responsive design

Steeds meer mensen bezoeken websites via smartphones en tablets in plaats van een desktop of laptop. Het is dus essentieel dat websites responsive zijn: ze passen zich automatisch aan aan de schermgrootte van het apparaat.

Anders worden websites op mobiel veel slechter leesbaar. Tekst en afbeeldingen worden te klein, knoppen te dicht op elkaar geplaatst en navigeren wordt lastig. Dit zorgt voor een frustrerende ervaring op mobiel, waardoor bezoekers snel afhaken.

Bij een maatwerk website is een volledig responsive design standaard. De lay-out past zich automatisch aan het scherm aan, zodat de website er op elk apparaat uitstekend uitziet. Zo heb je een consistente gebruikerservaring, of mensen nu via desktop, tablet of mobiel kijken.

Het responsive design zorgt er ook voor dat je goed scoort in Google. Een mobielvriendelijke website wordt namelijk hoger gerankt in de zoekmachines. Hierdoor krijg je meer mobile traffic binnen, wat inmiddels goed is voor meer dan de helft van al het websitebezoek.

Altijd en overal online

Met een eigen website ben je 24 uur per dag online bereikbaar. Terwijl je winkel of kantoor gesloten is, werkt je website door. Mensen kunnen altijd op elk moment informatie vinden of een bestelling plaatsen.

Dit is een enorm voordeel ten opzichte van een fysieke locatie. Je bent niet meer afhankelijk van openingstijden. website is altijd open en bereikbaar, waar ter wereld je klanten zich ook bevinden.

Bovendien zijn de kosten om 24/7 bereikbaar te zijn online minimaal, zeker in vergelijking met een fysieke winkel. Je website hosten en online houden kost een stuk minder dan een winkelpand runnen.

Kortom, online ben je als bedrijf altijd open. Je mist geen enkele kans op verkoop of leads, wat bij een fysieke locatie wel het geval is buiten openingstijden.

Centraal platform voor al je activiteiten

Een professionele website kan dienen als centraal platform voor al je online activiteiten. Denk aan zaken als:

 • Webshop
 • Blog of nieuwssectie
 • Klantportaal
 • Diensten- en productoverzicht
 • Video's en foto's
 • Contact- en aanmeldformulieren
 • Nieuwsbrieven
 • SEO optimalisaties

Door alles samen te brengen onder één domeinnaam versterk je de vindbaarheid en autoriteit van je website. Bezoekers vinden gemakkelijk al je content terug op één plek.

Bovendien is het prettiger om alles visueel consistent te houden. Pagina's en content blijven herkenbaar door dezelfde huisstijl en navigatie-elementen.

Zo fungeert je website als online thuisbasis: een plek waar al je online activiteiten samenkomen onder één dak. Dit versterkt de positie van zowel je website als je merk.

Waardevolle data en inzichten

Met analysetools als Google Analytics krijg je op een maatwerk website veel data en inzichten over je bezoekers en hun gedrag. Denk aan zaken als:

 • Herkomst van websitebezoekers
 • Populaire pagina's
 • Conversiepunten
 • Bounce rate (snel vertrekkende bezoekers)

Deze gegevens geven waardevolle input om je website, online marketing en bedrijfsstrategie te verbeteren. Je ziet bijvoorbeeld:

 • Welke acquisitie kanalen de meeste bezoekers opleveren
 • Waar in het aankoopproces bezoekers afhaken
 • Welke pagina’s het populairst zijn

Op basis hiervan kan je je online aanpak voortdurend finetunen voor nog betere resultaten. Zonder data ben je als het ware blind aan het varen.

Conclusie: een slimme investering

Duidelijk is dat een maatwerk website op alle fronten voordelen biedt. Je onderscheidt je van concurrenten, bent makkelijker vindbaar, genereert meer leads en omzet, hebt een toekomstbestendige website en werkt efficiënter.

De investering in een goede website betaalt zich dan ook snel terug. Het is een kostenpost die zichzelf eigenlijk terugverdient. Je bereikt meer potentiële klanten en zet deze effectiever om in daadwerkelijke klanten en opbrengst.

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven gemiddeld 4 keer de investering in hun website terugverdienen binnen 12 maanden. Dit komt doordat een goede website meer traffic, leads en conversie genereert. Deze extra omzet overtreft ruimschoots de kosten.

Daarnaast geeft een sterke website je bedrijf 24/7 online presence. Je bent altijd open voor business, terwijl je fysieke winkel gesloten is. Ook bespaar je op kosten voor een fysieke winkellocatie.

Kortom, met een slimme website investeer je in een altijd open, wereldwijd digitaal filiaal dat dag en nacht leads en verkopen genereert. Hierdoor word je online veel zichtbaarder, autoritatieve en efficiënter.

Hoe kies je de juiste partner?

Bij zo’n belangrijke investering in je online visitekaartje wil je natuurlijk de juiste partner kiezen om je website te ontwikkelen. Op basis van welke criteria maak je de beste keuze?

Kwaliteit en expertise

Bekijk de eerdere projecten in het portfolio om een gevoel te krijgen voor de kwaliteit en expertise. Zijn dit professionele websites die er fantastisch uitzien? Heeft het bureau ervaring in jouw branche? Kijk ook naar online reviews van bestaande klanten.

Prijs-kwaliteit

Vergelijk verschillende partijen op prijs en kijk kritisch naar wat je daarvoor krijgt. De allergoedkoopste is niet per se de beste deal. Let vooral op de kwaliteit en service die ze leveren.

Communicatie

Het klikt het beste met een partij waarmee de communicatie prettig verloopt. Je moet elkaar goed begrijpen en op één lijn zitten. Goede afstemming is cruciaal.

Toekomstvisie

Kies een partner die oog heeft voor de toekomst. Ze moeten de laatste technologieën en trends inzetten, zodat je website jaren meegaat.

Service

Kies een bureau dat na oplevering ook goede service en ondersteuning blijft leveren. Zo heb je een partner voor de lange termijn.

Aan de slag met jouw maatwerk website

Benieuwd wat een maatwerk website kan betekenen voor jouw bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op. We sparren graag met je over de mogelijkheden en maken een plan op maat.

Onze ervaren webdesigners zetten met passie jouw ideale website om in werkelijkheid. We combineren creativiteit en technische expertise voor websites die écht het verschil maken.

Ben jij klaar om jouw bedrijf naar het volgende niveau te tillen met een resultaatgerichte website? We horen graag van je!

Thomas Kleverlaan
Web ontwikkelaar

Wilt u meer weten over onze website ontwikkeling mogelijkheden?

Dank u! Uw inzending is ontvangen!

Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.

Abel Abels

Art director

Wilt u meer weten over onze huisstijl mogelijkheden?

Dank u! Uw inzending is ontvangen!

Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.

Gerelateerde blogs

Whatsapp button om contact op te nemen met Thomas van Thab Design

Gratis scan

Meer uit je website halen?

Laat je website gratis beoordelen door een echte expert!
Website voorbeeld van Dekker Bouw
Bedankt voor het insturen van je website! 
Binnen 24 uur krijg je de scan terug.
Oops! Something went wrong while submitting the form.