Wat is webdesign en waarom is het zo belangrijk?

Websites
Door:
Thomas Kleverlaan
leestijd:
7
minuten
11 juli 2023
Een voorbeeld van een webdesign project wat wij hebben gemaakt voor MS Montage.

Webdesign is meer dan alleen het maken van een aantrekkelijke website. Het is een cruciaal onderdeel van uw online aanwezigheid en kan de ervaring van uw klant op uw site beïnvloeden. Maar wat is webdesign precies en waarom is het zo belangrijk? Laten we deze vragen eens nader bekijken.

Inleiding tot Webdesign

Webdesign is het proces van het ontwerpen en creëren van websites. Het omvat verschillende aspecten, waaronder website-indeling, contentproductie en grafisch ontwerp. De term webdesign wordt echter meestal gebruikt om te verwijzen naar het ontwerpaspect van de website, inclusief teksten.

Foto van een computermonitor waarop een prachtig ontworpen website te zien is met de tekst 'Wat is Webdesign?' prominent in beeld.

Het belang van Webdesign

Een goed ontworpen website kan een krachtig hulpmiddel zijn voor uw bedrijf. Het kan helpen uw merk te versterken, uw producten of diensten aan te prijzen en uw klanten aan te trekken en te behouden. Daarnaast kan een goed ontworpen website de bruikbaarheid verbeteren, de gebruikerservaring verrijken en de conversieratio's verbeteren.

Wat zijn de sleutelcomponenten van Webdesign

Webdesign is een proces dat veel meer inhoudt dan alleen een visueel aantrekkelijke site maken. Het gaat om het creëren van een online omgeving die zowel esthetisch aangenaam is als gebruiksvriendelijk, terwijl het tegelijkertijd het doel en de merkidentiteit van het bedrijf of de persoon communiceert. Hier zijn enkele van de cruciale componenten van webdesign:

 • Lay-out: De lay-out is hoe de grafische elementen, advertenties en tekst op uw website zijn georganiseerd. In de snelle wereld van het internet, is het van cruciaal belang dat gebruikers snel de informatie kunnen vinden waarnaar ze op zoek zijn. Een goed ontworpen lay-out zorgt voor evenwicht en consistentie op uw site, wat bijdraagt aan de algehele integriteit van het webontwerp.
  Een succesvolle lay-out houdt rekening met zaken als visuele hiërarchie (hoe uw oog wordt getrokken naar bepaalde gebieden), groepering (hoe informatie is georganiseerd) en leesvolgorde (de volgorde waarin de gebruiker de informatie zal verwerken). Dit alles draagt bij aan een soepele en intuïtieve navigatie voor de gebruiker.
 • Kleur: De kleuren die u kiest voor uw website kunnen een grote invloed hebben op hoe uw merk wordt waargenomen. De keuze van de kleuren kan variëren van eenvoudig zwart-wit tot een veelkleurig ontwerp, afhankelijk van de doelstellingen en het publiek van de site. Het kleurenschema moet ook het concept van de persoonlijkheid van het bedrijf of de persoon weerspiegelen.
  Veilige web kleuren zijn kleuren die consistent worden weergegeven op verschillende apparaten en browsers. Het is belangrijk om deze kleuren te gebruiken om ervoor te zorgen dat uw website er altijd zoals bedoeld uitziet, ongeacht hoe gebruikers toegang krijgen tot uw site.
 • Grafisch design & foto creatie : Grafisch ontwerp is een essentieel onderdeel van webdesign. Dit omvat alles van logo's en foto's tot clipart en iconen. Deze elementen moeten nauw aansluiten bij de inhoud en de ruimte van het webontwerp om een gebruiksvriendelijke ervaring te bieden. Bovendien kan een goed grafisch ontwerp de merkidentiteit versterken en de algehele visuele aantrekkingskracht van de website verbeteren. Het kan ook helpen bij het creëren van visuele hiërarchie en het leiden van gebruikers door de site.
 • Lettertypen: Lettertypen spelen een cruciale rol in webdesign. Het gebruik van verschillende lettertypen kan de effectiviteit van een website verbeteren, aangezien ze de leesbaarheid en de gebruikerservaring kunnen beïnvloeden. De meeste webbrowsers kunnen echter alleen een specifiek aantal lettertypen lezen, bekend als "webveilige lettertypen". Om ervoor te zorgen dat uw website correct wordt weergegeven op verschillende apparaten en browsers, zal uw ontwerper meestal binnen dit veel gebruikte bereik werken.
 • Content is king: Het gezegde "Content is king" blijft waar in de wereld van webdesign. Hoewel het ontwerp van de website belangrijk is, is de inhoud die op de website wordt geplaatst even belangrijk.
  De inhoud van uw site, inclusief tekst, afbeeldingen en video's, moet relevant en nuttig zijn voor uw doelgroep. Het moet ook naadloos integreren met het ontwerp van uw site om de boodschap van uw site effectief te verbeteren. Bovendien kan kwaliteits inhoud de SEO (zoekmachine optimalisatie) van uw site verbeteren, waardoor uw site beter zichtbaar wordt in zoekmachine resultaten. In een notendop, webdesign is een complex en dynamisch proces dat vele facetten omvat. Het succes van een website hangt af van een zorgvuldige balans en integratie van alle bovengenoemde elementen. Van de lay-out tot de inhoud, elke component speelt een vitale rol in het creëren van een website die niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook functioneel en gebruiksvriendelijk.
Dit is een goed voorbeeld van hoe een inhoudshiërarchie eruit zou kunnen zien op een webpagina met de belangrijkste informatie bovenaan en andere details zoals de CTA in een vetgedrukte kleur. (Bron)

Het verschil tussen webdesign en webdevelopment

In de digitale wereld worden de termen 'webdesign' en 'webdevelopment' vaak door elkaar gebruikt. Echter, terwijl ze in hetzelfde digitale landschap opereren, refereren ze naar twee afzonderlijke, maar even belangrijke aspecten van het bouwen van een website.

Web design

Webdesign draait voornamelijk om de visuele esthetiek en de bruikbaarheid van een website. Het omvat alles wat te maken heeft met het uiterlijk en de indeling van de website, inclusief kleurenschema's, lay-outs, typografie en meer.

Een webdesigner zorgt ervoor dat de website er aantrekkelijk en professioneel uitziet en dat de gebruikersinterface intuïtief en gebruiksvriendelijk is. Ze houden rekening met zaken als navigatie gemak, merkconsistentie en kleurenschema’s, evenals de algemene gebruikerservaring.

Het doel van webdesign is om een website te creëren die visueel aantrekkelijk is, de merkidentiteit weerspiegelt, en een intuïtieve en plezierige gebruikerservaring biedt. Webdesigners maken gebruik van design principes en -technieken, evenals digitale hulpmiddelen zoals Adobe Photoshop, Illustrator, XD en Figma.

Web development

Web development betreft het bouwen en onderhouden van de functionele aspecten van een website - het is het daadwerkelijke programmeren dat een website functioneel maakt.

Een webdeveloper neemt het ontwerp dat door de webdesigner is gecreëerd en bouwt een volledig functionerende website uit. Dit omvat het schrijven van complexe code in programmeertalen zoals HTML, CSS, JavaScript, PHP, Ruby, enz., evenals het werken met databases en servers.

Web development wordt doorgaans opgesplitst in twee subcategorieën: front-end (of client-side) development en back-end (of server-side) development. Front-end developers zorgen ervoor dat de website er op verschillende apparaten goed uitziet en goed werkt, terwijl back-end developers de server, applicatie en database die aan de back-end van de website werken, bouwen en onderhouden.

Bij ons bedrijf nemen we echter een unieke benadering van web development door het gebruik van Webflow, een no-code oplossing die het proces van het omzetten van een ontwerp naar een functionele website aanzienlijk versnelt. Webflow stelt ons in staat om complexe, op maat gemaakte websites te bouwen zonder te hoeven coderen. Hierdoor kunnen we een hogere efficiëntie en snellere projectomzet bereiken, zonder in te boeten op kwaliteit of functionaliteit.

Kortom, terwijl webdesign zich concentreert op het ontwerpen van de visuele interface van de website, richt web development zich op het daadwerkelijk bouwen en onderhouden van de functionele aspecten van de website. Beide zijn cruciaal voor het creëren van een succesvolle, goed werkende website. Het gebruik van innovatieve tools zoals Webflow draagt verder bij aan ons vermogen om websites te leveren die zowel esthetisch aantrekkelijk als volledig functioneel zijn. Onze nauwe samenwerking tussen webdesigners en webdevelopers zorgt ervoor dat de esthetiek van een website hand in hand gaat met haar functionaliteit.

Hiërarchie in webdesign

Hiërarchie speelt een cruciale rol in webdesign. Het bepaalt de volgorde waarin de gebruiker informatie op de webpagina verwerkt. Het gebruik van een effectieve hiërarchie helpt bij het sturen van de aandacht van de bezoeker naar de belangrijkste elementen van uw website, en zorgt voor een betere gebruikerservaring.

Een goed ontworpen hiërarchie kan een bezoeker op een logische en intuïtieve manier door uw website leiden, waarbij belangrijke informatie en call-to-action (CTA) knoppen voorrang krijgen. Er zijn verschillende technieken die u kunt gebruiken om hiërarchie in webdesign te creëren, waaronder:

Zie je hoe je verschillende delen van de tekst in een bepaalde volgorde leest? Dat is de kracht van visuele hiërarchie. (Bron)

Visuele hiërarchie

Visuele hiërarchie maakt gebruik van ontwerpelementen zoals kleur, grootte, contrast en ruimtelijke relaties om de volgorde te bepalen waarin de bezoeker de informatie verwerkt. Grote, felgekleurde elementen zullen bijvoorbeeld de aandacht trekken voordat kleinere, minder opvallende elementen dat doen. Op deze manier kunt u de aandacht van de bezoeker sturen naar de belangrijkste delen van uw website.

Structurele hiërarchie

Structurele hiërarchie verwijst naar de manier waarop de inhoud van uw website is georganiseerd. Dit omvat het navigatiemenu, de indeling van de pagina's en de volgorde van de inhoud. Een goed georganiseerde structurele hiërarchie maakt het gemakkelijk voor bezoekers om te vinden wat ze zoeken en zich door de website te navigeren.

Inhoudelijke hiërarchie

Inhoudelijke hiërarchie gaat over de rangschikking en organisatie van de inhoud zelf. Dit kan betrekking hebben op de volgorde waarin informatie wordt gepresenteerd, de indeling van de tekst (kopjes, subkopjes, paragrafen, bullet points, enz.) en de nadruk die wordt gelegd op bepaalde delen van de inhoud.

Een doordachte hiërarchie in webdesign is essentieel voor een optimale gebruikerservaring. Het helpt gebruikers de informatie die ze zoeken snel en gemakkelijk te vinden, en leidt hen door de website op een manier die zinvol en logisch is. Een goed ontworpen hiërarchie kan ook bijdragen aan het succes van uw SEO inspanningen, door ervoor te zorgen dat zoekmachines uw website gemakkelijk kunnen lezen en indexeren.

Hoe webdesign uw bedrijf kan beïnvloeden

Een effectief webdesign kan een aanzienlijke impact hebben op uw bedrijf. Het kan u helpen uw merkidentiteit te versterken, de gebruikerservaring te verbeteren, de zichtbaarheid van uw website op zoekmachines te verbeteren, en uiteindelijk uw bedrijfsresultaten te verbeteren.

Versterking van uw merkidentiteit

Webdesign is een uitstekend hulpmiddel om een sterke en consistente merkidentiteit te creëren. Door middel van zorgvuldig geselecteerde visuele elementen, zoals kleurenschema's, lettertypen, afbeeldingen en lay-out, kan uw website het verhaal van uw merk vertellen en een herkenbaar beeld van uw bedrijf in de gedachten van uw publiek creëren.

Verbetering van de gebruikerservaring

Een goed ontworpen website is eenvoudig te navigeren, logisch georganiseerd en makkelijk te begrijpen. Dit maakt het voor gebruikers gemakkelijker om de informatie te vinden die ze nodig hebben en de gewenste acties te ondernemen, zoals het aanschaffen van uw producten of diensten, het inschrijven voor uw nieuwsbrief, of contact met u opnemen.

Verhogen van zoekmachine zichtbaarheid

Goed webdesign omvat ook zoekmachineoptimalisatie (SEO). Door het gebruik van relevante trefwoorden, het creëren van kwaliteitsinhoud en het implementeren van andere SEO-strategieën, kan uw website hoger scoren in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, waardoor uw zichtbaarheid en het trekken van meer bezoekers naar uw site wordt verhoogd.

Verbetert bedrijfsresultaten

Door het verhogen van de zichtbaarheid van uw website, het verbeteren van de gebruikerservaring, en het versterken van uw merkidentiteit, kan een goed webdesign uiteindelijk leiden tot betere bedrijfsresultaten. Dit kan zich vertalen in meer leads, hogere verkoopcijfers, en een hogere klanttevredenheid.

Webdesign-trends in 2023

Net als bij elke andere sector, zijn er in webdesign bepaalde trends en tendensen die komen en gaan. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze trends, omdat ze een aanzienlijke impact kunnen hebben op hoe uw website wordt waargenomen en gebruikt. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste webdesign-trends voor 2023.

Donkere modus

Donkere modus is een van de grootste webdesign-trends van de afgelopen jaren. Het is een esthetische keuze die de traditionele lichte achtergronden vervangt door donkere tinten. Dit kan helpen om de visuele vermoeidheid te verminderen en het contrast tussen verschillende ontwerpelementen te verhogen.

Micro-animaties

Micro-animaties zijn kleine, subtiele animaties die worden gebruikt om gebruikers te begeleiden en hun interactie met de website te verbeteren. Ze kunnen worden gebruikt om aandacht te vestigen op specifieke elementen, feedback te geven op gebruikersacties, of gewoon om de website levendig en interessant te maken.

Minimalistisch design

Minimalistisch design blijft een populaire trend in webdesign. Het draait allemaal om het vereenvoudigen van het ontwerp door overbodige elementen te verwijderen en je te concentreren op de essentie. Dit kan helpen om de laadtijden van de website te verbeteren, de aandacht van de gebruiker te richten op de belangrijkste inhoud en de algemene gebruikerservaring te verbeteren.

Responsief design

In een tijdperk waarin steeds meer mensen toegang hebben tot het internet via hun mobiele apparaten, is responsief design belangrijker dan ooit. Responsief design zorgt ervoor dat uw website correct wordt weergegeven en functioneert op verschillende apparaten en schermgroottes, van desktop computers tot smartphones en tablets.

Wat is webdesign en waarom is het belangrijk

Webdesign is de kunst en wetenschap van het creëren van effectieve en aantrekkelijke websites. Het gaat niet alleen om het maken van een website die er goed uitziet, maar ook om het creëren van een website die functioneel is, gemakkelijk te gebruiken en te navigeren, en die waarde biedt aan zijn gebruikers.

Webdesign is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste, in onze steeds meer digitale wereld, is uw website vaak het eerste contactpunt tussen u en uw klanten. Een goed ontworpen website kan een krachtige eerste indruk maken, uw merkidentiteit versterken, en vertrouwen en geloofwaardigheid bij uw publiek opbouwen.

Ten tweede kan webdesign de gebruikerservaring van uw website verbeteren. Dit kan het voor uw klanten gemakkelijker maken om de informatie te vinden die ze nodig hebben, de gewenste acties te ondernemen en uiteindelijk tevreden en terugkerende klanten te worden.

Ten derde kan effectief webdesign bijdragen aan uw SEO-inspanningen en de zichtbaarheid van uw website in zoekmachineresultaten verbeteren. Dit kan u helpen om meer verkeer naar uw website te trekken en meer potentiële klanten te bereiken.

Ten slotte kan een goed ontworpen website de resultaten van uw bedrijf verbeteren. Dit kan leiden tot meer leads, hogere conversieratio's, meer verkoopcijfers en hogere klanttevredenheid.

In een notendop, webdesign is een cruciaal onderdeel van uw online aanwezigheid en kan een aanzienlijke impact hebben op de succes van uw bedrijf.

Veelgestelde Vragen (FAQs)

Wat is webdesign?

Webdesign is het proces van het ontwerpen en creëren van websites. Het omvat verschillende aspecten, waaronder website-indeling, contentproductie en grafisch ontwerp.

Waarom is webdesign belangrijk?

Webdesign is belangrijk omdat het een aanzienlijke impact kan hebben op uw online aanwezigheid en de ervaring van uw klant op uw site. Een goed ontworpen website kan uw merkidentiteit versterken, de gebruikerservaring verbeteren, de zichtbaarheid van uw website in zoekmachineresultaten verhogen, en uiteindelijk uw bedrijfsresultaten verbeteren.

Wat zijn de belangrijkste componenten van webdesign?

De belangrijkste componenten van webdesign zijn de lay-out, kleur, graphics, lettertypen en inhoud van de website. Deze elementen werken samen om een aantrekkelijke, functionele en gebruiksvriendelijke website te creëren.

Wat zijn enkele van de huidige webdesign trends?

Enkele van de huidige trends in webdesign zijn onder andere de donkere modus, micro-animaties, minimalistisch ontwerp, en responsief ontwerp.

Hoe kan webdesign mijn bedrijf helpen?

Webdesign kan uw bedrijf helpen door uw merkidentiteit te versterken, de gebruikerservaring te verbeteren, de zichtbaarheid van uw website in zoekmachineresultaten te verhogen, en uiteindelijk uw bedrijfsresultaten te verbeteren.

Wat is de rol van SEO in webdesign?

SEO speelt een cruciale rol in webdesign. Door het gebruik van relevante trefwoorden, het creëren van kwaliteitsinhoud, en het implementeren van andere SEO-strategieën, kan uw website hoger scoren in de zoekresultaten van zoekmachines, waardoor uw zichtbaarheid wordt verhoogd en meer bezoekers naar uw site worden getrokken.

Conclusie

Webdesign is meer dan alleen het maken van een aantrekkelijke website. Het is een complex proces dat strategie, creativiteit, technische vaardigheden en een goed begrip van de gebruikerservaring vereist. Maar ondanks zijn complexiteit, is webdesign een onmisbaar onderdeel van elke succesvolle online strategie.

Of u nu een klein bedrijf bent dat net begint, een gevestigd bedrijf dat op zoek is naar groei, of een grote onderneming die haar online aanwezigheid wil verbeteren, investeren in kwalitatief hoogwaardig webdesign kan u helpen uw doelen te bereiken. Onthoud: uw website is vaak het eerste contactpunt tussen u en uw klanten. Zorg ervoor dat het telt

Thomas Kleverlaan
Web ontwikkelaar

Wilt u meer weten over onze website ontwikkeling mogelijkheden?

Dank u! Uw inzending is ontvangen!

Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.

Abel Abels

Art director

Wilt u meer weten over onze huisstijl mogelijkheden?

Dank u! Uw inzending is ontvangen!

Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.

Gerelateerde blogs

Whatsapp button om contact op te nemen met Thomas van Thab Design

Gratis scan

Meer uit je website halen?

Laat je website gratis beoordelen door een echte expert!
Website voorbeeld van Dekker Bouw
Bedankt voor het insturen van je website! 
Binnen 24 uur krijg je de scan terug.
Oops! Something went wrong while submitting the form.