‍De kracht van testimonials: hoe klantbeoordelingen je geloofwaardigheid versterken

Websites
Door:
Thomas Kleverlaan
leestijd:
4
minuten
19 maart 2023
Telefoon met getekende review elementen die het scherm overlappen om duidelijk te maken dat reviews een belangrijk element zijn van het verkopen van je diensten op producten.

In een wereld waar online aanwezigheid van cruciaal belang is, speelt social proof een grote rol bij het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid voor je merk. Testimonials, of klantbeoordelingen, zijn een belangrijk onderdeel van social proof. In dit artikel zullen we bespreken hoe Google reviews en Trustpilot je kunnen helpen bij het verzamelen van beoordelingen, hoe je deze effectief kunt inzetten op je website, en voorbeelden van andere websites die dit op een duidelijke manier gebruiken.

Het belang van klantbeoordelingen

Klantbeoordelingen zijn van groot belang voor elk bedrijf met een online aanwezigheid. Ze kunnen niet alleen helpen om potentiële klanten te overtuigen van de kwaliteit van je producten of diensten, maar ook een positief effect hebben op je SEO. Een goed voorbeeld van een website die klantbeoordelingen effectief inzet, is Coolblue. Op hun website zie je duidelijk de klantbeoordelingen en het aantal reviews, wat bijdraagt aan hun geloofwaardigheid en vertrouwen bij de consument.

Google reviews en Trustpilot

Google reviews en Trustpilot zijn twee populaire platformen voor het verzamelen van klantbeoordelingen. Ze stellen je in staat om beoordelingen te verzamelen van klanten die je producten of diensten hebben gebruikt en deze op je website te tonen. Door gebruik te maken van deze platformen, kunnen potentiële klanten eenvoudig zien wat anderen over je bedrijf zeggen, wat kan helpen bij het versterken van je geloofwaardigheid en het opbouwen van vertrouwen.

Voorbeeld van reviews van verschillende restaurants. Een restaurant met 5 sterren zou iedereen natuurlijk veel eerder heen gaan dan een restaurant met maar 3 sterren.

Hoe verzamel je klantbeoordelingen?

  1. Vraag om beoordelingen: Een van de meest effectieve manieren om beoordelingen te verzamelen, is door simpelweg te vragen. Na een succesvolle aankoop of dienstverlening, stuur je klanten een e-mail waarin je hen vraagt om een beoordeling achter te laten op Google reviews of Trustpilot.
  2. Maak het eenvoudig: Zorg ervoor dat het proces om een beoordeling achter te laten zo eenvoudig mogelijk is. Geef duidelijke instructies en link rechtstreeks naar de beoordelingspagina.
  3. Beloon klanten: Overweeg om klanten die een beoordeling achterlaten te belonen met een korting op hun volgende aankoop of een ander soort incentive.
  4. Reageer op beoordelingen: Laat zien dat je waarde hecht aan de mening van je klanten door op beoordelingen te reageren, zowel positief als negatief. Dit kan helpen om vertrouwen op te bouwen en klanten te laten zien dat je hun feedback serieus neemt.

Voorbeelden van effectief gebruik van klantbeoordelingen

Er zijn verschillende manieren waarop je klantbeoordelingen effectief kunt inzetten op je website om je geloofwaardigheid en vertrouwen te vergroten. Hier zijn enkele voorbeelden van websites die dit op een duidelijke en overtuigende manier doen:

  1. Bol.com: Bol.com, een van de grootste online winkels in Nederland, maakt optimaal gebruik van klantbeoordelingen. Ze tonen beoordelingen en sterrenscores bij elk product, zodat klanten gemakkelijk kunnen zien wat anderen van het product vinden. Bovendien worden de beoordelingen gefilterd op basis van de meest relevante en nuttige informatie, waardoor potentiële klanten snel een goed beeld krijgen van de ervaringen van anderen.
  2. KLM: Luchtvaartmaatschappij KLM maakt gebruik van klantbeoordelingen op hun website om potentiële klanten te overtuigen van de kwaliteit van hun dienstverlening. Op hun homepage tonen ze de gemiddelde beoordelingsscore van Trustpilot, wat bijdraagt aan hun geloofwaardigheid en vertrouwen bij de consument.
  3. Coolblue: Zoals eerder vermeld, is Coolblue een goed voorbeeld van hoe je klantbeoordelingen effectief kunt inzetten. Ze tonen niet alleen de gemiddelde beoordeling en het aantal reviews bij elk product, maar ook een selectie van de meest recente en relevante beoordelingen, waardoor potentiële klanten snel een indruk krijgen van wat anderen van het product vinden.
Bij elk product op bol.com kan je zien hoeveel reviews er gegeven zijn, dit is een cruciaal punt waar mensen over de streep gehaald kunnen worden.
Op de pagina van dat product kan je dan alle reviews lezen die er op gegeven zijn.

Integratie van klantbeoordelingen op je website

Het integreren van klantbeoordelingen op je website is een belangrijk aspect van het opbouwen van geloofwaardigheid en vertrouwen. Hier zijn enkele tips om dit effectief te doen:

  1. Gebruik een overzichtelijke lay-out: Zorg ervoor dat beoordelingen duidelijk zichtbaar zijn en gemakkelijk te lezen. Gebruik bijvoorbeeld sterrenscores, kleurgecodeerde beoordelingen of andere visuele hulpmiddelen om de aandacht te trekken.
  2. Plaats beoordelingen strategisch: Positioneer klantbeoordelingen op strategische plaatsen op je website, zoals bij productpagina's, op de homepage, of in de zijbalk. Dit helpt om potentiële klanten gerust te stellen en hen aan te moedigen om verder te kijken of een aankoop te doen.
  3. Combineer met andere vormen van social proof: Naast klantbeoordelingen zijn er andere vormen van social proof, zoals logo's van bekende klanten, awards of certificaten, die je geloofwaardigheid en vertrouwen kunnen versterken. Combineer verschillende vormen van social proof om een nog krachtiger effect te bereiken.

Kortom, klantbeoordelingen zijn een krachtig hulpmiddel om je geloofwaardigheid en vertrouwen op te bouwen bij potentiële klanten. Door gebruik te maken van platformen zoals Google reviews en Trustpilot en deze effectief te integreren op je website, kun je je online aanwezigheid versterken en uiteindelijk meer klanten aantrekken en behouden.

Vergeet niet dat een goed ontworpen en onderhouden website de sleutel is tot succes. Zorg voor een responsief website-ontwerp, investeer in goede foto's, en overweeg het uitbesteden van je teksten om een professionele en aantrekkelijke online aanwezigheid te creëren. Bovendien is het belangrijk om je te verdiepen in webhosting en het belang van SSL-certificaten voor een veilige en betrouwbare website.

Als je deze tips toepast en je klantbeoordelingen strategisch integreert, zul je merken dat je geloofwaardigheid en vertrouwen bij je doelgroep toenemen, wat uiteindelijk zal leiden tot een succesvollere online aanwezigheid en een groeiend bedrijf.

Thomas Kleverlaan
Web ontwikkelaar

Wilt u meer weten over onze website ontwikkeling mogelijkheden?

Dank u! Uw inzending is ontvangen!

Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.

Abel Abels

Art director

Wilt u meer weten over onze huisstijl mogelijkheden?

Dank u! Uw inzending is ontvangen!

Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.

Gerelateerde blogs

Whatsapp button om contact op te nemen met Thomas van Thab Design

Gratis scan

Meer uit je website halen?

Laat je website gratis beoordelen door een echte expert!
Website voorbeeld van Dekker Bouw
Bedankt voor het insturen van je website! 
Binnen 24 uur krijg je de scan terug.
Oops! Something went wrong while submitting the form.