Wat is een domeinnaam

Websites
Door:
Thomas Kleverlaan
leestijd:
4
minuten
2 december 2021

Wanneer je een eigen website of webshop wilt, krijg je vaak te maken met benamingen waar je nog nooit van hebt gehoord. De benaming "domeinnaam" is misschien wel een uitzondering, omdat hier regelmatig voor wordt geadverteerd. In dit artikel vertellen wij jou wat jij moet weten over een domeinnaam.

Wat is een domeinnaam? Jouw adres op internet!

Iedere domeinnaam is uniek, dit is ook erg belangrijk. De domeinnaam van deze website is thabdesign.nl. Stel dat deze niet uniek was geweest, dan was het internet een chaos geweest. Je zou dan bijvoorbeeld op willekeurige websites terecht komen, die je eigenlijk helemaal niet wilt bezoeken. De tekens achter de punt noemen we de domeinextensie, in ons geval is dat .nl. Wil je toevallig ook de benaming "thabdesign" gebruiken? Dan zou je kunnen onderzoeken of er nog een andere domeinextensie beschikbaar is, bijvoorbeeld thabdesign.eu. De domeinnaam is dus het adres van jouw website of webshop.

  • De domeinnaam is het adres van jouw website of webshop;
  • Een domeinnaam is uniek;
  • De naam kan hergebruikt worden in combinatie met een andere domeinextensie;

Zo kies je een domeinnaam

Wanneer je een domeinnaam kiest moet je rekening houden met een aantal zaken. Er zijn namelijk een aantal regels aan verbonden. In dit geval sommen we de regels voor een .nl domeinnaam op.

  • De domeinnaam mag alleen uit letters, cijfers of een liggend streepje bestaan;
  • Jouw domeinnaam bestaat uit minimaal 2 tekens en maximaal 63 tekens;
  • De domeinnaam mag niet in strijd zijn met de goede zeden of openbare orde;
  • Je moet er rekening mee houden dat je niet alle domeinnamen kunt registreren: www.nl, ftp.nl, mail.nl, nl.nl.

Overigens moet een domeinnaam voldoen aan de specificaties uit de technische bijlage bij de algemene voorwaarden voor .nl-domeinnaamhouders. Echter zorgen de meeste hostingproviders hier automatisch al voor. Daarom gaan wij daar in dit geval niet dieper op in.

Makkelijk te schrijven en te onthouden

Zorg dat je een domeinnaam kiest die gemakkelijk is te onthouden. Anders kan het zo zijn dat je bezoekers misloopt. Let bijvoorbeeld op de spelling en de uitspraak. In het geval van mond op mond reclame, zal de domeinnaam niet altijd worden opgeschreven. Maar de domeinnaam wordt ook niet altijd getoond. Stel je kiest voor de domeinnaam ball.nl, omdat je voetballen gaat verkopen. Dan kan het zo zijn dat mensen naar bal.nl gaan, in plaats van ball.nl. Denk dus heel goed na over jouw domeinnaam. Wil je per se ball.nl gebruiken? Dan kun je fouten uitsluiten door ook bal.nl te laten registeren, en deze als doorstuuradres te gebruiken. Zo komen geïnteresseerden alsnog op jouw website of webshop terecht.

Zoals je al kon lezen moet een domeinnaam minimaal uit 2 tekens bestaan, en mag je maximaal 63 tekens gebruiken. Het is aan te raden om niet teveel tekens te gebruiken, zorg dat jouw domeinnaam kort maar krachtig is.

Wil je jouw website en webshop gescheiden houden? Dan is het verstandig om twee verschillende domeinnamen te laten registeren, geef jouw webshop bijvoorbeeld de .shop domeinextensie.

Doe onderzoek naar concurrentie, of bedrijfsnamen die lijken op die van jouw bedrijf. Zo kun je de meest unieke domeinnaam verzinnen, en voorkom je dat mensen op de verkeerde website of webshop terecht komen.

Hoe koop ik een domeinnaam?

Nu je weet hoe je een domeinnaam kiest, is het ook wel belangrijk om te weten hoe je een domeinnaam koopt. Een domeinnaam kun je kopen via verschillende hostingproviders. Ik ga geen namen noemen, maar in Nederland zijn er voldoende hosting providers, waar je online een domeinnaam kunt kopen. Dit noemen ze ook wel jouw domeinnaam laten registreren. Je gaat naar de website van een hostingprovider en voert de naam in die jij wilt gebruiken voor jouw website. Vervolgens krijg je te zien of jouw gewenste domeinnaam beschikbaar is.

De kosten van een domeinnaam verschillen per hostingprovider en domeinextensie. De kosten zijn altijd per jaar, voor een .nl extensie kan dit bijvoorbeeld €13,99 zijn. Voor een .com extensie kan dit €17,99 per jaar zijn. Bij de meeste providers betaal je het eerste jaar een lager bedrag.

Kopen van derden

Je kunt ook een domeinnaam kopen van derden. Mensen verkopen hun domeinnaam omdat ze deze bijvoorbeeld niet meer gebruiken. Zie je dat jouw gewenste domeinnaam al in gebruik is? Dan kun je nog onderzoeken of de eigenaar de domeinnaam wel gebruikt. Heb je het gevoel dat de domeinnaam niet wordt gebruikt? Dan kun je naar SIDN.nl gaan, de domeinnaam invoeren en de gegevens van de eigenaar opvragen. Zo kun je contact opnemen met de persoon en vragen of je de domeinnaam kunt overkopen. Dan kun je samen met de eigenaar de domeinnaam verplaatsen, naar de door jou gewenste hosting provider. Is het een domeinnaam die veel bezoekers trekt? Dan moet je er rekening mee houden dat de eigenaar een hoge prijs vraagt. Vraag altijd wel bewijs van het bezoekersaantal, zo voorkom je dat je wordt opgelicht.

  • Een domeinnaam kun je kopen via verschillende hostingproviders;
  • De kosten zijn per jaar;
  • Kosten kunnen verschillen per hostingprovider en domeinextensie;
  • Het is mogelijk om domeinnamen over te kopen van derden;
  • Een domeinnaam van derden is meer waard wanneer de bezoekersaantallen hoog zijn;

Hoe werkt een domeinnaam?

Een domeinnaam is de vertaling van een IP adres. Net zoals jouw computer en smartphone, heeft ook een website zijn eigen IP adres. Omdat een IP adres lastig is te onthouden, zetten we deze om in een domeinnaam. Wanneer je de domeinnaam in de webbrowser invoert, koppelt het domain name system (ook wel bekend als DNS) de naam aan het IP adres. Zonder domeinnaam zal het voor bezoekers dus een stuk lastiger zijn om jouw website te bezoeken.

Wat zijn topleveldomeinen?

Een topveldomein (TLD) is een domeinextensie die vaak duurder is dan een .nl extensie. Een voorbeeld van een topleveldomein is .com. Er is een verschil met Country Code TLD's, maar daar gaan we het straks over hebben. Andere voorbeelden van topleveldomeinen zijn .org en .net, de laatste jaren zijn bijvoorbeeld .io, .shop, .tv of .fm ook erg in trek. Deze worden zoals je misschien al kon zien gebruikt door webshops, televisiezenders en radiozenders.

Wat is een top level domeinnaam

Wat zijn Country Code TLD's?

Country Code TLD's zijn domeinextensies die gekoppeld zijn aan een land, voor Nederland is dit.nl. Voor Engeland is dit .co.uk, en voor Duitsland .de. In de meeste gevallen moet je bewijzen dat je in een bepaald land woont, of dat jouw bedrijf daar is geregistreerd. Je bijvoorbeeld niet een .co.uk domeinnaam laten registreren terwijl je in Nederland woont. Maar er zijn Country Code TLD's die je wel gewoon mag gebruiken, zonder aan te geven waar je woont.

Het verschil tussen websites, domeinnamen en hosting

Er is een verschil tussen jouw website, domeinnaam en hosting. Een website of webshop bouw je door code te schrijven, bijvoorbeeld HTML, PHP en CSS. Dit zijn codes die zorgen dat jouw website vorm krijgt, maar ook werkt. PHP is een code die zorgt dat bijvoorbeeld een contactformulier werkt. Gelukkig zijn er ook veel kant-en-klare websites en webshops beschikbaar, deze zijn ook wel bekend als themes. Deze themes worden vaak gebruikt voor bijvoorbeeld WordPress. Dit is een CMS systeem die je online kunt benaderen. Na het inloggen hoef je alleen nog maar jouw theme te uploaden, en vervolgens vorm te geven. Zo staat jouw website of webshop snel en gemakkelijk online.

Hosting

De code van jouw website staat dus los van jouw domeinnaam. Ja natuurlijk krijgen bezoekers jouw website of webshop te zien wanneer ze jouw domeinnaam invoeren, maar de code is niet gekoppeld aan de domeinnaam. De code van jouw website staat op de server van jouw hosting provider. Deze server is te bereiken via jouw domeinnaam. Je zou de code van jouw website dus ook op een andere server kunnen plaatsen, die is gekoppeld aan een andere domeinnaam.

Wanneer je een domeinnaam koopt, heb je nog niet direct een server waar jij jouw website code op kunt plaatsen. Maar in de meeste gevallen is het aanschaffen van een server, gekoppeld aan het registratieproces van een domeinnaam. Zo probeert de hostingprovider het jou gemakkelijk te maken. De kosten van de hosting zijn afhankelijk van de server die jij wilt gebruiken, of nodig hebt. Denk aan de opslag, het type opslag, en de verbinding. Voor de serverhosting betaal je een bedrag per maand.

Bij sommige providers kun je een bepaald aantal e-mailadressen aanmaken, denk bijvoorbeeld aan info.jouwdomeinnaam.nl. Ook dit is afhankelijk van het hostingpakket die jij aanschaft.

  • Met een domeinnaam bereik jij de server van jouw website;
  • Een website of webshop is opgebouwd door codes;
  • Op de server staat de code van jouw website opgeslagen;
  • Aan een server kan altijd een andere domeinnaam gekoppeld worden;
  • In de meeste gevallen is de serverhosting gekoppeld aan het registratieproces van jouw domeinnaam;
  • Je betaalt voor de domeinnaam en de hosting;
  • De domeinnaam betaal je per jaar en de hosting per maand;
  • De kosten van de hosting hangen af van de opslag en de verbinding die jij wilt of nodig hebt;

Conclusie

Een domeinnaam is het adres van jouw website of webshop. Door een domeinnaam in te voeren maak jij verbinding met de server van een website. Het aanschaffen van een domeinnaam hoeft niet veel te kosten, het is maar net welke domeinextensie jij wilt gebruiken en welke hostingprovider jij kiest. Gebruik in Google de term "domeinnaam kopen" en je krijgt voldoende hostingproviders te zien, die jou kunnen helpen. Voor een website die alleen relevant is voor Nederland, kun je het beste een .nl domeinnaam laten registreren. Dit is de meest betaalbare oplossing. Voor het laten registreren van een Country Code TLD uit een ander land, moet je eerst onderzoeken of dit voor jou mogelijk is. In sommige gevallen moet je namelijk inwoner van het desbetreffende land zijn, of jouw bedrijf moet in het betreffende land staan geregistreerd.

Heb jij nog vragen over dit artikel? Heb je hulp nodig bij het laten registreren van een domeinnaam? Wij staan voor jou klaar! Ook kunnen wij jou helpen met het bouwen van jouw website of webshop. Neem gerust contact met ons op via onze contactpagina, klik op de link hieronder om naar onze contactpagina te gaan.

https://thabdesign.nl/contact/

Thomas Kleverlaan
Web ontwikkelaar

Wilt u meer weten over onze website ontwikkeling mogelijkheden?

Dank u! Uw inzending is ontvangen!

Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.

Abel Abels

Art director

Wilt u meer weten over onze huisstijl mogelijkheden?

Dank u! Uw inzending is ontvangen!

Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.

Gerelateerde blogs

Whatsapp button om contact op te nemen met Thomas van Thab Design

Gratis strategie gesprek

Meer uit je website halen?

Levert je website niks op?
Kom vandaag nog in gesprek met een echte expert!
Website voorbeeld van Dekker Bouw
Bedankt voor het insturen van je website! 
Binnen 24 uur krijg je de scan terug.
Oops! Something went wrong while submitting the form.