Google Mijn Bedrijf: De Sleutel tot Lokale SEO Succes

Websites
Door:
Thomas Kleverlaan
leestijd:
4
minuten
25 juli 2023
Lokale SEO met behulp van Google Mijn bedrijf

Zoals we allemaal weten, is de wereld van online zoeken voortdurend in ontwikkeling en blijven de concurrentie en de mogelijkheden groeien. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf opvalt in deze drukke digitale wereld? Hier komt Google Mijn Bedrijf (GMB) in beeld. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat GMB is, hoe het werkt en hoe je het kunt gebruiken om je online zichtbaarheid te verbeteren.

Wat is Google Mijn Bedrijf?

Google Mijn Bedrijf is een gratis tool van Google waarmee bedrijven hun online aanwezigheid kunnen beheren op Google Zoeken en Maps. Het stelt je in staat om belangrijke informatie over je bedrijf te delen, zoals openingstijden, locatie, contactgegevens, en zelfs foto's en updates.

Het belang van Google Mijn Bedrijf: Meer dan alleen een bedrijfsvermelding

Het is veilig om te zeggen dat het digitale tijdperk een nieuwe dynamiek heeft geïntroduceerd in de manier waarop bedrijven opereren. Met het groeiende gebruik van het internet om goederen en diensten te zoeken, is een sterke online aanwezigheid meer dan ooit cruciaal geworden. Hier komt Google Mijn Bedrijf (GMB) in het spel.

Verbinding met de lokale markt (Lokale SEO)

Het eerste belangrijke punt om op te merken over Google Mijn Bedrijf is de mogelijkheid die het biedt om lokale bedrijven te verbinden met hun lokale markt. Wanneer gebruikers zoeken naar lokale bedrijven of diensten, zoals restaurants of kappers in hun stad, worden ze meestal gepresenteerd met een lijst van GMB-profielen in de zoekresultaten.

Dit betekent dat zelfs als je bedrijf een klein café is in een rustige buurt, je de mogelijkheid hebt om te concurreren op gelijke voet met andere bedrijven in jouw omgeving. GMB biedt lokale bedrijven een platform om op te vallen en hun unieke waardepropositie aan potentiële klanten te tonen.

Bouwen van merkvertrouwen

Een ander belangrijk aspect van Google Mijn Bedrijf is hoe het bijdraagt aan het opbouwen van merkvertrouwen. Volgens onderzoek vertrouwt 91% van de consumenten online beoordelingen net zo veel als persoonlijke aanbevelingen. Dit maakt klantbeoordelingen en sterren beoordelingen op je GMB-profiel extreem waardevol.

Door je klanten aan te moedigen om beoordelingen achter te laten en door tijdig en op gepaste wijze op die beoordelingen te reageren, kun je niet alleen een positieve merkreputatie opbouwen, maar ook aantonen dat je om je klanten geeft en bereid bent om hun problemen aan te pakken.

Bieden van nuttige informatie

Google Mijn Bedrijf stelt je in staat om nuttige informatie over je bedrijf te delen met mensen die online zoeken. Van openingstijden tot locaties en speciale aanbiedingen, je kunt zorgen dat potentiële klanten alles hebben wat ze nodig hebben om met jouw bedrijf te kunnen interacteren.

Door de functie 'Vraag en antwoord' van GMB te gebruiken, kun je ook veelgestelde vragen beantwoorden en nuttige informatie verstrekken voordat klanten zelfs maar contact met je opnemen. Dit kan het aantal telefoontjes en e-mails verminderen en kan potentiële klanten sneller overhalen om een aankoop te doen.

Hoe Google Mijn Bedrijf werkt

Wanneer gebruikers een zoekopdracht uitvoeren die gerelateerd is aan je bedrijf of de producten en diensten die je aanbiedt, wordt je GMB-profiel weergegeven. Dit profiel bevat relevante informatie die gebruikers helpt om meer te weten te komen over wat je doet en hoe ze contact met je kunnen opnemen.

Hoe maak je een Google Mijn Bedrijf profiel aan: Een stapsgewijze handleiding

Google Mijn Bedrijf (GMB) is een fantastische gratis tool die je kunt gebruiken om de online aanwezigheid van je bedrijf op Google Search en Maps te verbeteren. Het proces om een GMB-profiel aan te maken is relatief eenvoudig. Hier is een stapsgewijze handleiding om je te helpen bij dit proces.

Stap 1: Ga naar de Google Mijn Bedrijf Website

De eerste stap is om naar de officiële Google Mijn Bedrijf website te gaan. Eenmaal daar, klik je op de 'Nu Starten' knop.

Stap 2: Log in met je Google Account

Om een GMB-profiel aan te maken, moet je ingelogd zijn met een Google-account. Als je er nog geen hebt, kun je er gratis een aanmaken. Zorg ervoor dat je een account gebruikt dat je specifiek voor zakelijke doeleinden wilt gebruiken, omdat dit account zal worden geassocieerd met je GMB-profiel.

Stap 3: Voer je bedrijfsinformatie in

Nadat je bent ingelogd, wordt je gevraagd om je bedrijfsinformatie in te voeren. Dit omvat de naam van je bedrijf, de categorie of industrie waartoe het behoort, het adres, en het telefoonnummer. Zorg ervoor dat deze informatie nauwkeurig en up-to-date is.

Stap 4: Verifieer je bedrijf

De volgende stap is de verificatie van je bedrijf. Google moet bevestigen dat je bedrijf echt bestaat en dat je de eigenaar of bevoegde vertegenwoordiger bent. De verificatie kan plaatsvinden via post, telefoon, e-mail, of onmiddellijk - afhankelijk van wat voor soort bedrijf je hebt.

Stap 5: Vul je profiel aan

Nadat je bedrijf is geverifieerd, is het tijd om je profiel aan te vullen. Dit omvat het uploaden van foto's, het toevoegen van je openingstijden, en het invullen van de 'Over ons' sectie. Wees zo gedetailleerd mogelijk, omdat dit je potentiële klanten helpt om meer te weten te komen over je bedrijf.

Stap 6: Blijf je profiel bijwerken

Het aanmaken van je Google Mijn Bedrijf-profiel is slechts het begin. Het is belangrijk om je profiel regelmatig bij te werken met nieuwe foto's, promoties, evenementen, en bedrijfsupdates. Dit houdt je profiel fris en relevant voor potentiële klanten.

Heb je al een GMB? Optimaliseer hem dan!

Eenmaal geregistreerd en geverifieerd bij Google Mijn Bedrijf (GMB), is de volgende cruciale stap het optimaliseren van je profiel. Hier zijn enkele belangrijke stappen om je te helpen dit doel te bereiken.

Stap 1: Zorg dat je informatie up-to-date is

Zorg ervoor dat alle informatie in je GMB-profiel nauwkeurig en up-to-date is. Dit omvat je bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer, openingstijden en website-URL. Als er iets verandert, zoals je openingstijden voor een vakantie, zorg er dan voor dat je dit ook bijwerkt in je GMB-profiel.

Stap 2: Kies de juiste categorie

De categorie die je kiest voor je bedrijf kan invloed hebben op de soorten zoekopdrachten waarvoor je bedrijf verschijnt in Google Zoeken en Maps. Kies de meest specifieke categorie die past bij wat je bedrijf doet.

Stap 3: Optimaliseer je bedrijfsbeschrijving

Je bedrijfsbeschrijving is een geweldige plek om relevante trefwoorden te gebruiken die mensen zouden kunnen gebruiken om je bedrijf te vinden. Het geeft ook potentiële klanten een duidelijk beeld van wat je bedrijf doet. Zorg ervoor dat je beschrijving nauwkeurig, boeiend en vrij van spelfouten is.

Stap 4: Voeg foto's en video's toe

Foto's en video's kunnen je GMB-profiel aantrekkelijker maken en geven potentiële klanten een beter idee van wat ze kunnen verwachten. Voeg foto's toe van je producten, je team, je kantoor of winkel en elk ander beeldmateriaal dat je bedrijf op een positieve manier presenteert.

Stap 5: Verzamel en reageer op beoordelingen

Beoordelingen zijn een cruciaal onderdeel van je GMB-profiel. Moedig tevreden klanten aan om beoordelingen achter te laten en reageer altijd - of de beoordeling nu positief of negatief is. Dank de klant voor hun feedback in het geval van een positieve beoordeling en bied een oplossing in het geval van een negatieve beoordeling.

Stap 6: Maak gebruik van Google Posts

Google Posts is een functie waarmee je updates, evenementen, aanbiedingen en andere content direct op je GMB-profiel kunt delen. Dit is een geweldige manier om je bedrijf actueel te houden en om nuttige informatie met je klanten te delen.

Maak gebruik van de posts optie! Dit helpt je profiel relevant te maken. Dit kan al zo simpel zijn als een post naar een artikel of project zijn die je gemaakt hebt.

Voordelen van het gebruik van Google Mijn Bedrijf

Het gebruik van Google Mijn Bedrijf (GMB) kan tal van voordelen opleveren voor je bedrijf. Hier zijn enkele van de meest opvallende.

Voordeel 1: Verbeterde zichtbaarheid in zoekresultaten

Een van de grootste voordelen van GMB is de verbeterde zichtbaarheid in de zoekresultaten van Google. Bedrijven met een geoptimaliseerd GMB-profiel hebben een grotere kans om te verschijnen in lokale zoekopdrachten en op Google Maps, wat kan leiden tot een toename van het websiteverkeer en de voetgangers in je winkel.

Resultaten van een klant na optimalisatie van het Google mijn bedrijf profiel

Voordeel 2: Toegang tot waardevolle inzichten

Google Mijn Bedrijf biedt een schat aan inzichten over hoe klanten je bedrijf vinden en ermee omgaan. Je kunt informatie krijgen over hoeveel mensen je bedrijfsprofiel hebben bekeken, hoe ze je hebben gevonden, welke acties ze hebben ondernomen en nog veel meer.

Voordeel 3: Meer vertrouwen van klanten

Het hebben van een GMB-profiel kan helpen om het vertrouwen van klanten in je bedrijf te vergroten. Klanten zien vaak een GMB-profiel als een teken van legitimiteit en betrouwbaarheid.

Voordeel 4: Gratis reclame

Het aanmaken en beheren van een GMB-profiel is volledig gratis, wat het een kosteneffectieve manier maakt om je bedrijf te promoten. Je kunt foto's van je producten of diensten delen, updates en aankondigingen posten en speciale aanbiedingen en promoties benadrukken.

Voordeel 5: Verhoogde klantbetrokkenheid

Met een GMB-profiel kunnen klanten direct reageren op je bedrijfsprofiel door vragen te stellen, beoordelingen te schrijven en foto's te delen van hun ervaringen met je bedrijf. Deze verhoogde klantbetrokkenheid kan leiden tot sterke klantrelaties en betere klantloyaliteit.

Veel voorkomende fouten bij het gebruik van Google Mijn Bedrijf

Het gebruik van Google Mijn Bedrijf (GMB) kan een krachtige manier zijn om je bedrijf te promoten, maar het is ook gemakkelijk om fouten te maken die je online aanwezigheid kunnen belemmeren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende fouten die bedrijven maken met GMB en hoe je ze kunt vermijden.

Fout 1: Niet regelmatig bijwerken van je informatie

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is verbazingwekkend hoeveel bedrijven hun GMB-profiel instellen en vervolgens vergeten om hun informatie up-to-date te houden. Veranderen je openingstijden? Heb je een nieuw telefoonnummer of adres? Zorg ervoor dat je deze wijzigingen zo snel mogelijk bijwerkt op je GMB-profiel.

Fout 2: Het negeren van beoordelingen

Klantbeoordelingen zijn een cruciaal onderdeel van je GMB-profiel. Niet alleen kunnen ze helpen om je ranking in de zoekresultaten van Google te verbeteren, maar ze geven ook potentiële klanten een idee van wat ze kunnen verwachten. Zorg ervoor dat je altijd reageert op beoordelingen, zowel positief als negatief, om te laten zien dat je om je klanten geeft.

Fout 3: Gebruik van onnauwkeurige of misleidende informatie

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle informatie op je GMB-profiel nauwkeurig en eerlijk is. Het gebruik van misleidende informatie of het overdrijven van wat je bedrijf aanbiedt, kan leiden tot negatieve beoordelingen en een verlies van vertrouwen bij je klanten.

Fout 4: Het niet optimaal benutten van Google Posts

Google Posts is een fantastische functie die je in staat stelt om updates, evenementen, aanbiedingen en andere belangrijke informatie direct op je GMB-profiel te delen. Veel bedrijven maken echter de fout deze functie niet te gebruiken, waardoor ze een waardevolle kans missen om met hun klanten te communiceren en hun bedrijf te promoten.

Fout 5: Onvolledig GMB-profiel

Een onvolledig GMB-profiel kan potentiële klanten ervan weerhouden om te klikken en meer te weten te komen over je bedrijf. Zorg ervoor dat je profiel zo volledig mogelijk is, inclusief een uitgebreide bedrijfsomschrijving, contactinformatie, openingstijden, foto's en meer.

Conclusie

Google Mijn Bedrijf is een krachtige tool die kan helpen om je online zichtbaarheid te verbeteren en je lokale SEO te versterken. Door het op de juiste manier te gebruiken, kun je je bedrijf laten opvallen in de steeds groeiende digitale wereld.

FAQs

Wat is Google Mijn Bedrijf?

Google Mijn Bedrijf is een gratis tool van Google die bedrijven helpt hun online aanwezigheid te beheren, inclusief zoek- en kaartvermeldingen.

Hoe maak ik een Google Mijn Bedrijf profiel aan?

Je kunt een Google Mijn Bedrijf profiel aanmaken door naar de GMB-website te gaan, op 'Nu beheren' te klikken, de stappen te volgen om je bedrijfsinformatie in te voeren, en vervolgens je bedrijfsvermelding te verifiëren.

Hoe kan ik Google Mijn Bedrijf optimaliseren?

Je kunt Google Mijn Bedrijf optimaliseren door alle secties van je GMB-profiel volledig in te vullen, regelmatig updates te posten, beoordelingen te verzamelen en te reageren, en je GMB-profiel up-to-date te houden.

Wat zijn veel voorkomende fouten bij het gebruik van Google Mijn Bedrijf?

Veel voorkomende fouten bij het gebruik van Google Mijn Bedrijf zijn onder andere het niet volledig invullen van je bedrijfsprofiel, het niet regelmatig updaten van je profiel, het negeren van klantbeoordelingen en het niet volgen van de richtlijnen van Google.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van Google Mijn Bedrijf?

Het gebruik van Google Mijn Bedrijf kan leiden tot verbeterde zichtbaarheid in zoekresultaten, toegang tot waardevolle inzichten, meer vertrouwen van klanten, gratis reclame en verhoogde klantbetrokkenheid.

Thomas Kleverlaan
Web ontwikkelaar

Wilt u meer weten over onze website ontwikkeling mogelijkheden?

Dank u! Uw inzending is ontvangen!

Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.

Abel Abels

Art director

Wilt u meer weten over onze huisstijl mogelijkheden?

Dank u! Uw inzending is ontvangen!

Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.

Gerelateerde blogs

Whatsapp button om contact op te nemen met Thomas van Thab Design

Gratis scan

Meer uit je website halen?

Laat je website gratis beoordelen door een echte expert!
Website voorbeeld van Dekker Bouw
Bedankt voor het insturen van je website! 
Binnen 24 uur krijg je de scan terug.
Oops! Something went wrong while submitting the form.