Eerste hulp bij linkbuilding

Websites
Door:
Thomas Kleverlaan
leestijd:
4
minuten
6 september 2021
Eerste hulp bij linkbuilding

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord over de term ‘linkbuilding’. Maar wat is linkbuilding nou precies? En hoe pas je linkbuilding toe voor jouw website? Wij helpen je middels deze blog een eindje op weg.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding, of linkopbouw is het er actief voor zorgen dat jouw website wordt genoemd op websites van derden.

Dit doe je met als doel om meer mensen naar jouw website te trekken door een pagina van jouw website hoger in de zoekmachines te laten scoren.

Het ervoor zorgen dat je als website hoger komt in organische zoekresultaten van zoekmachines noemen we ook wel SEO (Search Engine optimalization). Wanneer je SEO op je eigen website toepast, door het optimaliseren van content (tekst en afbeeldingen), noemen we dit on-page SEO.

SEO dat plaatsvindt via andere websites noemen we off-page SEO. Een andere term voor off-page SEO is linkbuilding. Dit doe je dus door via links op andere websites et verwijzen naar je eigen websitepagina.

Waarom helpt linkbuilding je positie in google verhogen?

Door de enorme groei van internet sinds de jaren ’90 is ook het aantal websites enorm toegenomen. Je kunt je vast voorstellen dat hoe meer websites, en hoe uitgebreider het web, hoe moeilijker pagina’s zichtbaar worden voor zoekmachines.

In het begin keken zoekmachines vooral naar de content op de website, en de woorden die op een webpagina getoond werden. Hoe vaak een zoekwoord voorkwam op een webpagina, bepaalde hoe hoog een pagina voorkwam in de zoekresultaten voor dat zoekwoord. Echter werkte dit niet optimaal bij overmatig gebruik van populaire zoekwoorden.

Later bedachten twee studenten op de Stanford University, en tevens de oprichters van Google, een andere aanpak: niet alleen de inhoud van de website werd opgenomen in het algoritme, maar ook de links vanaf een andere website naar de desbetreffende pagina.

Zo’n link vanaf een andere website noemen we ook wel een backlink. Het zoekwoord dat linkt naar een pagina heet een anchortekst.

Nu weten we wat linkbuilding is, en hoe het is ontstaan, maar hoe kan het dat linkbuilding kan bijdragen aan het verhogen van je positie in Google?

Linbuilding helpt op twee manieren:

  1. Je krijgt meer bezoekers op je pagina dankzij een hogere positie in Google.
  2. Je krijgt meer bezoekers op je pagina dankzij de links.

Hoe pas je linkbuilding het beste toe?

In de basis pas je linkbuilding het beste toe door middel van goede website inhoud, ofwel: content. Zorg er dus voor dat je pagina vol staat met kwalitatieve content. Denk hierbij aan sterke algemene teksten, afbeeldingen, product- of categorieteksten, maar ook bijvoorbeeld downloads zoals Pdf-files.

Op die manier wordt er vanzelf gelinkt naar je website/pagina en ontstaat er dus op een natuurlijke manier een linkprofiel.
Om een goed linkprofiel te creeren zijn er een aantal stappen die je kunt doorlopen:

Het is verstandig om een linkprofiel in de breedte op te bouwen: 25% uit sociale media, 75% uit websites. Ook doe je van tevoren een goed zoekwoordenonderzoek waarbij je een aantal termen identificeert waarop je gevonden wil worden. Op die manier ontdek je welke sites naar concurrenten linken, en waar jij als website zelf graag naar gelinkt wil worden.

Waar moet je op letten?

Bij linkbuilding zijn eer een aantal do’s en dont’s. Wat je vooral wel moet doen is:

Do: goede content is de basis

Zoals eerder in dit artikel al gezegd: zorg altijd voor goede content! Zorg ervoor dat de inhoud van je website altijd up-to-date is en vol staat met kwalitatief goede content. Wanneer je zorgt voor kwalitatief goede content (afbeeldingen, teksten, PDF-bestanden), zal er een natuurlijk linkprofiel ontstaan.

Do: blogs schijven

Een zeer effectieve en populaire methode voor het verkrijgen van links, is het schrijven van blogs. Schrijf blogs van hoge kwaliteit, maar bied door middel van blogs steeds nieuwe content aan. Wat je ook zou kunnen doen is gastblogs schrijven in ruil voor een link naar jouw pagina. Zo heb je zelf in de hand naar welke inhoud van je websitepagina de link wijst.

Do: actief zoeken

Een andere tip voor het verzamelen van backlinks is door gebruik te maken van zogeheten partnerschapsbadges. Dit kun je doen wanneer je regelmatig samenwerkt met een loyale klant. Bij een partnerschapsbadge word je vermeld onderaan een website van een loyale klant. Andersom kun je dit natuurlijk ook doen, als teken van wederzijds respect.

Don’t: de richtlijnen van Google overtreden

Zorg dat je altijd werkt binnen het kader waarin SEO-schijvers moeten werken. De richtlijnen heeft Google vastgelegd. Wanneer je niet werkt volgens de richtlijnen van Google, is het waarschijnlijk dat je zal kelderen in zoekresultaten.

Don’t: schrijven voor de links

Eén van de dingen die je vooral niet moet doen is alleen maar content schrijven om zoveel mogelijk links te creëren. Ga altijd voor kwaliteit, en niet voor kwantiteit. Zorg dus dat je kwalitatief hoogstaande content schrijft.

Don't: steeds linken naar de homepage

Google houdt er niet van wanneer alle activiteiten rondom linkbuilding naar één bepaalde pagina op een website linken. Zorg er dus voor dat je links verzamelt voor meerdere pagina’s.

Don’t: links kopen

Het kopen van backlinks wordt niet gewaardeerd door Google, en wordt meestal afgestraft. Hoe dit verder zit lees je verderop.

Links kopen? Beter van niet!

Links kopen lijkt zo op het eerste gezicht misschien heel voor de hand liggend, maar vaak doet het kopen van links je ranking meer kwaad dan goed. Vroeger was het kopen van backlinks een makkelijk middel om je ranking op te krikken, tegenwoordig is het algoritme van Google een stuk ingewikkelder. Vroeg of laat zal Google je bestraffen voor het kopen van backlinks. Google geeft voorkeur aan natuurlijke linkprofielen. Een natuurlijk linkprofiel bevat links naar verschillende kanalen en is natuurlijk opgebouwd.

Google weet dat gekochte backlinks niks te maken hebben met jouw website, en dus niet relevant zijn. Ook zijn backlinks die te koop staan vaak niet van hoge kwaliteit.

Thomas Kleverlaan
Web ontwikkelaar

Wilt u meer weten over onze website ontwikkeling mogelijkheden?

Dank u! Uw inzending is ontvangen!

Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.

Abel Abels

Art director

Wilt u meer weten over onze huisstijl mogelijkheden?

Dank u! Uw inzending is ontvangen!

Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.

Gerelateerde blogs

Whatsapp button om contact op te nemen met Thomas van Thab Design

Gratis scan

Meer uit je website halen?

Laat je website gratis beoordelen door een echte expert!
Website voorbeeld van Dekker Bouw
Bedankt voor het insturen van je website! 
Binnen 24 uur krijg je de scan terug.
Oops! Something went wrong while submitting the form.